A világ legnagyobb felbontású körpanorámás fotója

2010. augusztus 25., szerda, Magazin

A világ legnagyobb felbontású, 71,3 milliárd pixeles körpanorámás fotója Budapestet ábrázolja.

A János-hegyi Erzsébet-kilátóról készült fénykép, mely a 70gigapixel.cloudapp.net címen mindenki számára elérhető, egyedülálló a világon, hiszen nagyobb felbontású, mint a Rio de Janeiróról, Bécsről és Drezdáról készült hasonló fényképek — hangzott el a képet és azt létrehozó 360 World nevű csapat több hónapos munkáját bemutató sajtótájékoztatón. ,,A három és fél órát igénybe vevő fotózás csak negyedik alkalommal sikerült, az időjárás korábban mindig közbeszólt. Egy hűvös, tiszta reggelre vártunk, ideális látási viszonyokkal" — idézte fel Mihályfi Zsolt projektvezető. A panorámafotó elkészülte után az informatikusokból és fotósokból álló hatfős csapatra két hónapos utómunka várt sok munkával és sok várakozással; utóbbira azért volt szükség, mert még a szuperszámítógépnek is órákba telt a kép betöltése és elmentése. A kép végső egyesítése a számítógépnek 55 órájába telt. A nyomtatás sem volt kisebb kihívás. Az Epson speciális, nagy teljesítményű nyomtatóján végül bő két óra alatt született meg a 15 méteres óriásplakát. A fotó Guinness-hitelesítése hamarosan megkezdődik. A csapat elárulta azt is, hogy még idén szeretnének egy hasonló körpanorámás fényképet készíteni Európa kulturális fővárosáról, Pécsről.

Oszetzky Petra, a XII. kerületi önkormányzat sajtóreferense elmondta: az Erzsébet-kilátó átadásának századik évfordulójára szeptember 10. és 12. között háromnapos rendezvénnyel készülnek a helyszínen, ahol érintőképernyős formában a rekordméretű panorámafotó is látható lesz. Játékot is szerveznek a jubileumra: a hatalmas fotón az egyik háztetőn elrejtettek egy 100 éves az Erzsébet-kilátó feliratot, s aki ezt megtalálja, nyer.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-08-25: Magazin - :

Mexikói lány a világszépe

Az idei Miss Universe szépségversenyt, amelyet ezúttal az Egyesült Államokban, a Las Vegas-i Mandalay Bay Hotelben rendeztek meg, hétfő este mexikói lány nyerte meg.
2010-08-25: Magazin - :

Ruhaanyag teából

Egyebek mellett a zöld tea a fő alapanyaga annak az új textilnek, amelyet a ruházati ipar számára készítettek el brit kutatók. Az anyag állaga a bőrhöz hasonlít, ám sokkal könnyebb. Már készítettek belőle ingeket, dzsekiket, ruhát és még cipőt is — olvasható a The Daily Telegraph napilap honlapján.