Ruhaanyag teából

2010. augusztus 25., szerda, Magazin

Egyebek mellett a zöld tea a fő alapanyaga annak az új textilnek, amelyet a ruházati ipar számára készítettek el brit kutatók. Az anyag állaga a bőrhöz hasonlít, ám sokkal könnyebb. Már készítettek belőle ingeket, dzsekiket, ruhát és még cipőt is — olvasható a The Daily Telegraph napilap honlapján.

Az Imperial College London kutatói a szintén londoni Saint Martins College of Art and Design művészeti egyetem divattervezőivel együtt hozták létre az új ruha- és lábbeli-alapanyagot. Úgy vélik, egyre nagyobb szükség lesz ilyen innovatív alapanyagokra a textiliparban, mivel a hagyományos alapanyagok, mint a pamut, gyapjú és bőr előállításához szükséges forrásokra nagy nyomás nehezedik. Az új anyag zöldtea-levesben készül, amelyhez cukrot és más tápanyagokat adnak napokon keresztül. Majd baktériumokat adnak az oldathoz, hogy cellulóz képződhessen, amely létrehozza az alapanyag vékony rétegét ezen fura keverék tetején. Ezután kiszárítják, és papiruszhoz hasonló vékonyságú és átlátszó anyag lesz belőle. Formálható, fehéríthető, és különféle anyagok készíthetők belőle.

Paul Freemont mikrobiológus professzor elmondta, ,,a baktérium termeli ezeket a cellulózrostokat, amelyek aztán az oldat tetején úszva összeállnak egyfajta fonattá. Amikor kiszárad, ugyanolyan, mint a bőr, és igen szilárd. Eltéphetetlen. A zöldtea-keverék segíti a baktériumot abban, hogy cellulózt termeljen."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-08-25: Magazin - :

A világ legnagyobb felbontású körpanorámás fotója

A világ legnagyobb felbontású, 71,3 milliárd pixeles körpanorámás fotója Budapestet ábrázolja.
2010-08-25: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Új kenyér idején Árapatakon

Emelkednek a gyógyfürdő falai
Ujjnyi repedések az egyébként esőktől agyonpaskolt földön, javában tombol a hőség. Egyedül a kukorica bírja még ezt a meleget, de ebből kevés maradt, mert a dombokon pusztítja a vad, peremi területeken dézsmálják a cigányok, s a helyiek abban reménykednek, hogy az idén áldásosabb lesz az árucsere, hoznak majd a regátiak szemes kukoricát. De vajon lesz-e olyan minőségű fölös pityóka, amit cserébe lehet adni? Apró a gumó, és egy része már a földben romlásnak indult.