Lehetett volna rosszabb is

2010. augusztus 25., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Négycsillagosoké a jövő — Bálványoson felújításra is futotta

Az első fél évben Háromszéket 24 047 elszállásolt turista kereste fel, azaz 2,7 százalékkal kevesebb, mint a múlt év hasonló időszakában — derül ki a statisztikai adatokból. Az információt nyilvánosságra hozó Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elemzése szerint a helyzet elfogadhatónak tekinthető, a válság közepette az eredmény lehetett volna rosszabb is.

Az adatok tanúsága szerint a szállodákban 3,7 százalékkal, az agroturisztikai panziókban 13,4 százalékkal nőtt a vendégforgalom, ellenben meredeken, 21 százalékkal esett vissza a városokban működtetett panziókban.

A vendégfogadás minőségét elsősorban a nemrég átadott négycsillagos kovásznai Clermont Szálló, a bálványosi Best Western Grand Hotel, a háromcsillagos Atrium vitte előbbre, a gyógyszállók közül a kovásznai kétcsillagos szálloda lefoglaltsága volt jó.

Ha a vendégek számát tekintve nem esett vissza a félt mértékben a háromszéki idegenforgalom, aggasztóbbnak mondható az ágazat helyzete, ha a vendégéjszakák számát nézzük. Eszerint, ha nem is csappant látványosan az ide látogatók száma, egyre rövidebb időt töltenek el Háromszéken. Összesen 161 393 éjszakát időztek itt az idegenforgalomban jegyzett vendégek, ami a szállodákban 1,9 százalékkal sem több, mint tavaly, az agroturisztikai fogadókban 2,38 százalékkal magasabb, miközben a városi panziókban töltött éjszakák száma 2,6 százalékkal visszaesett.

A kamara becslései szerint a második fél évben sem várható a felvirágzás, hiszen például a gyógyszállók idén júliusban és augusztusban nem kapnak hivatalból kiutalt üdülni vágyókat, hanem maguknak kell gondoskodniuk arról, hogy a máskor csúcshónapoknak számító időszakban vendégeket kerítsenek. Például Kovásznán, ahol máskor a nyári csúcsidényben kilencvenszázalékos lefoglaltságot jegyeztek, most ötvenszázalékosra számítanak. A kormányintézkedés a szállodásokat váratlanul érte, most először kell szembesülniük a piaci versennyel, szolgáltatásaik jobb megismertetésének fontosságával. Emellett hátrányosan befolyásolja a vendégforgalmat a lakosság életszínvonalának romlása, a fizetések csökkenése, a munkanélküliség emelkedése — megannyi tényező, mely nagyobb fokú szakmaiságra, okosabb lépésekre kényszeríti a háromszéki vendéglátókat. Akiknek már most készen kellene állniuk az őszi-téli idényre, mi több, tudniuk kellene, jövő évben mihez kezdenek. Külföldön elkészültek a 2011. évi turisztikai katalógusok, miközben nálunk sok helyütt azt sem tudják megmondani, mit kínálnak majd és mennyiért.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-08-25: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Új kenyér idején Árapatakon

Emelkednek a gyógyfürdő falai
Ujjnyi repedések az egyébként esőktől agyonpaskolt földön, javában tombol a hőség. Egyedül a kukorica bírja még ezt a meleget, de ebből kevés maradt, mert a dombokon pusztítja a vad, peremi területeken dézsmálják a cigányok, s a helyiek abban reménykednek, hogy az idén áldásosabb lesz az árucsere, hoznak majd a regátiak szemes kukoricát. De vajon lesz-e olyan minőségű fölös pityóka, amit cserébe lehet adni? Apró a gumó, és egy része már a földben romlásnak indult.
2010-08-25: Pénz, piac, vállalkozás - Incze Ibolya:

Az infláció elnyeli a hozamokat

Egyre nehezebb a takarékoskodni kívánó, pénzét a bankban kamatoztatni óhajtó helyzete Romániában: a kamat kicsisége, a kamathozam megadózása, illetve a kezelési költségek folytán kisebb összeget már nem szabad a bankban elhelyezni, mert megtörténhet, hogy nem szaporodik, hanem elolvad.