Harc a katedrákért

2010. augusztus 25., szerda, Közélet

Valósággal megrohamozták az elmúlt két napban a sepsiszentgyörgyi Tanulók Házát azok a pedagógusok, akik helyettesítői állásra pályáznak, illetve címzetesként áthelyezésüket kérik. A kihelyezések második szakasza ma ér véget, de ezzel nem zárul le a katedraelosztás, az utolsó lépésre szeptember elején kerül sor.

A ma befejeződő állásosztogatásra több mint száz teljes katedrát és közel hatszáz részkatedrát hirdetett meg a tanfelügyelőség, utóbbiak között olyan is akad, mely egyetlen órát jelent, ezekre általában sok a katedrakiegészítésre váró jelentkező. Több esetben három-négy iskolában tudják összegyűjteni a pályázók a teljes katedrához szükséges heti tizennyolc órát, de azt is elvállalják, csakhogy álláshoz jussanak. A kihelyezést bonyolítja és az elnyert helyettesítői posztokat bizonytalanná teszi, hogy még mindig nem tudni, az idén diplomázott és a júliusi versenyvizsgán végleges állást elnyert pedagógusok kérhetik-e áthelyezésüket, ha nem felel meg nekik a felajánlott katedra, illetve felboríthatja adott tantestületek jelenleg legalább egy tanévre véglegesnek hitt összetételét, ha tanévkezdés után címzetes pedagógus tér vissza tanítani gyermeknevelési szabadságról.

És még egy bizonytalansággal számolni kell: nincs vége a leépítéseknek, előfordulhat, hogy mire a tanítás megkezdődik, kevesebb oktatóval kötnek szerződést, mint ahányan katedrát nyertek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-08-25: Közélet - Hecser László:

Hangoskodás a tanácsülésen (Barót)

A baróti tanács hétfői rendkívüli ülésének napirendjén mindössze egy tétel szerepelt, ám a durva személyeskedés — aljassággal is vádolták egymást — és a kiabálás így sem maradt el. Ennek ellenére elfogadták a Nagy István polgármester által előterjesztett költségvetés-módosító tervezetet, azaz bevételezni lehet a környezetvédelmi minisztériumtól a vízhálózat felújítására érkezett 400 000 lejt.
2010-08-25: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Kisegérút

Nagy szócsata dúlt tegnap a szenátusban, de a hegyek vajúdásából még egy kisegér sem született. Kényelmes többséggel megszavazták az ANI-törvényt, és megnyugtató fölénnyel elvetették azt a lehetőséget, hogy esetleg valamelyest csökkenhessen a kenyér, a hús vagy a gyümölcsök ára.