Kisegérút

2010. augusztus 25., szerda, Máról holnapra

Nagy szócsata dúlt tegnap a szenátusban, de a hegyek vajúdásából még egy kisegér sem született. Kényelmes többséggel megszavazták az ANI-törvényt, és megnyugtató fölénnyel elvetették azt a lehetőséget, hogy esetleg valamelyest csökkenhessen a kenyér, a hús vagy a gyümölcsök ára.

A Feddhetetlenségi Ügynökség — az úgynevezett ANI-törvény Traian Băsescu egyik rögeszméje. Rövid idő alatt harmadszor került a parlament elé, korábban két változatát alaptörvény-ellenesnek minősítette az alkotmánybíróság, de az államelnök úgy véli, tűzön-vízen át szükség van rá, s elrendelte a rendkívüli ülésszakot. Minden bizonnyal úgy gondolja az ország első embere, hogy ezzel az ügynökséggel és a működését szabályozó törvénnyel gátat lehet vetni a korrupciónak. Igaz, közel három évig — míg az alkotmánybíróság másképp nem döntött — zavartalanul működhetett volna, de tény: egyetlen ügyfelük sem került bíróság elé, mi több, az intézmény vezetője, Cătălin Macovei az évek során meglehetősen kétes hírnevet vívott ki magának.

Egy hete a képviselőházban simán, zökkenőmentesen megszavazták a jogszabályt, a szenátusban nehezebb volt a kormánykoalíció dolga, Frunda György jó előre megmondta, hogy nem vesz részt a szavazáson, s épp tegnapra esett az az eddig rendkívülinek számító eset is, hogy egy demokrata liberális szenátor úgy döntött, búcsút vesz pártjától. S ami még pikánsabbá tette a felsőházi eseményeket, a honatyák úgy gondolták, módosítják az általános forgalmi adó emelésére vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet, nem adják áldásukat a július elsején bevezetett ötszázalékos adóemelésre, visszaállíttatják a 19 százalékos szintet, mi több, azt is javasolták, hogy az élelmiszertermékeknek csak ötszázalé­kos legyen az általános forgalmi adójuk. Ami minden bizonnyal jelentős árcsökkenést eredményezett volna. S bár ma már egyre többen hangoztatják, hogy az áfaemelés kevesebbet hozott a konyhára, mint remélték, lemondani róla — mint parlamenti beszédeikből kiderült — sem Vlădescu, sem Boc nem akar.

Kis pénz is pénz, ráadásul a gyors visszatáncolás egyfajta elismerését jelentené annak, hogy átgondolatlanul cselekedtek, mikor az alkotmánybíróság elvetette a nyugdíjak 15 százalékos megkurtításának tervét, s erre ők egyik pillanatról másikra arra kötelezték az országot, hogy átálljon a 24 százalékos áfára. És most sem engednek a huszonnégyből.

A kisegérút, melyet tegnap nyertek, valójában tovább zuhan a semmibe.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-08-25: Közélet - Fekete Réka:

Harc a katedrákért

Valósággal megrohamozták az elmúlt két napban a sepsiszentgyörgyi Tanulók Házát azok a pedagógusok, akik helyettesítői állásra pályáznak, illetve címzetesként áthelyezésüket kérik. A kihelyezések második szakasza ma ér véget, de ezzel nem zárul le a katedraelosztás, az utolsó lépésre szeptember elején kerül sor.
2010-08-25: Közélet - :

Régi-új ANI-törvény született

Harmadik nekifutásra, de úgy tűnik, immár Traian Băsescu államelnöknek és Európának is tetsző formában fogadta el a szenátus a magas rangú közméltóságok, választott és kinevezett tisztségviselők vagyonosodását vizsgáló Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) működését szabályozó törvényt. A korábban megszavazott két változatot újra kellett tárgyalni, mert a jogszabály egyes cikkelyeit az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette.