Régi-új ANI-törvény született

2010. augusztus 25., szerda, Közélet

Harmadik nekifutásra, de úgy tűnik, immár Traian Băsescu államelnöknek és Európának is tetsző formában fogadta el a szenátus a magas rangú közméltóságok, választott és kinevezett tisztségviselők vagyonosodását vizsgáló Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) működését szabályozó törvényt. A korábban megszavazott két változatot újra kellett tárgyalni, mert a jogszabály egyes cikkelyeit az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette.

A képviselőház egy héttel ezelőtt, a szenátus plénuma a tegnap voksolt, 78 igen szavazattal és egy tartózkodással elfogadták az igazságügyi minisztérium által javasolt formát, a szociáldemokrata honatyák jelen voltak, de nem szavaztak. A szenátorok jóváhagyták, hogy nyilvánosak legyenek a közszereplők vagyonbevallásai, hogy tisztségükből való távozásuk után még három évig vizsgálhatja őket az ANI, és megalakulhatnak a táblabíróságok mellett működő, bírákból és ügyészekből álló vagyonellenőrző testületek. Ezeknek a létjogosultságát Frunda György RMDSZ-es szenátor, az emberjogi bizottság elnöke kérdőjelezte meg, alkotmányellenesnek nevezte az ilyen, igazságszolgáltatási jogkörökkel is felruházott bizottságok létrehozatalát.

A liberálisok, bár voltak fenntartásaik, megszavazták a törvényt, Puiu Haşotti frakcióvezető kifejtette: azért, hogy ne foghassák rájuk, a nemzeti érdekek ellen dolgoznak. Elfogadhatatlan nyomásgyakorlásnak minősítette, hogy az előző voksolásokat megelőzően az EU-s nagykövetek és az Egyesült Államok külképviseletének vezetője is kiállt a törvény elfogadása mellett.

Június végén a szenátus olyan módosításokkal fogadta el az ANI-törvényt, amelyeket nemcsak Traian Băsescu kifogásolt, de az EB országjelentésében is negatív tényezőként szerepelt. Ezt követően az államelnök felkérésére bírálta felül az alkotmánybíróság a jogszabályt, és úgy ítélte, módosításokra van szükség, hogy illeszkedjék az alaptörvény előírásaiba. Akkor Băsescu azzal vádolta meg a korábbi változat elfogadásáért kardoskodó Frunda Györgyöt, hogy Románia érdekei ellen cselekszik, a mostani szavazás előtt Emil Boc kormányfő riogatott, ha nem sikerül megszavazniuk a jogszabályt, az ország schengeni övezethez való csatlakozása kerülhet veszélybe.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2010-08-25: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Kisegérút

Nagy szócsata dúlt tegnap a szenátusban, de a hegyek vajúdásából még egy kisegér sem született. Kényelmes többséggel megszavazták az ANI-törvényt, és megnyugtató fölénnyel elvetették azt a lehetőséget, hogy esetleg valamelyest csökkenhessen a kenyér, a hús vagy a gyümölcsök ára.
2010-08-25: Közélet - :

Megszavazták a kórházdecentralizációt

A kórházdecentralizáció nem politikai alapon történt, a június 30-ig felgyűlt adósságokat pedig kifizetik — nyilatkozta Cseke Attila egészségügyi miniszter a 2010/48. sürgősségi kormányrendelet tegnap délutáni szenátusi vitáján.