Megszavazták a kórházdecentralizációt

2010. augusztus 25., szerda, Közélet

A kórházdecentralizáció nem politikai alapon történt, a június 30-ig felgyűlt adósságokat pedig kifizetik — nyilatkozta Cseke Attila egészségügyi miniszter a 2010/48. sürgősségi kormányrendelet tegnap délutáni szenátusi vitáján.

A felsőház 75 igen szavazattal 38 nem ellenében, két tartózkodással fogadta el a tervezetet. ,,A kórházdecentralizáció a biztosítási rendszer korábbi bevezetése és a lezajlott családorvosi alapellátás reformja után a legfontosabb reformlépés. Azt jelenti, hogy a közösség sorsáról a hozzá legközelebb álló szinten dönthetnek. Ez az intézkedés se nem ,,narancssárga", se nem ,,sárga", se nem ,,piros", de még csak nem is ,,zöld", az intézkedés középpontjában az emberek állnak — fejtette ki a miniszter. A jogszabály átruházza a helyi, illetve megyei önkormányzatokra a kórházak adminisztrációját, menedzsmentjét, de az Egészségügyi Minisztérium megtartja ellenőrzési jogkörét, továbbra is felügyeli az orvosi eljárásokat, az ellátás minőségét, és hozzájárul az infrastruktúra-fejlesztéshez is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-08-25: Közélet - :

Régi-új ANI-törvény született

Harmadik nekifutásra, de úgy tűnik, immár Traian Băsescu államelnöknek és Európának is tetsző formában fogadta el a szenátus a magas rangú közméltóságok, választott és kinevezett tisztségviselők vagyonosodását vizsgáló Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) működését szabályozó törvényt. A korábban megszavazott két változatot újra kellett tárgyalni, mert a jogszabály egyes cikkelyeit az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette.
2010-08-25: Közélet - :

Elfogadták az áfaemelést

Jóváhagyta a szenátus az általános forgalmi adó (áfa) 19 százalékról 24 százalékra történt emelését, amelyet a kormány sürgősségi rendelettel hajtott végre július elején.