Az osztrák ökörfarkkóró

2010. szeptember 9., csütörtök, Család

Feltűnő növény — mint általában valamennyi ökörfarkkóró —, s a porzók bíbor-ibolyaszíne még feltűnőbbé teszi (szemben például a molyhos ökörfarkkóróval).

Igen gyakran képez — kölcsönös megporzás miatt — hibridet a fekete ökörfarkkóróval, s ezért jó szem és ismeret szükséges a két faj megkülönböztetéséhez. Az osztrák ökörfarkkóró (Verbascum chaixii subspecies austriaca) látható a mellékelt fényképen. Tőlevelei ékvállúak, a virágok kocsányai alig hosszabbak a csészénél (a fekete ökörfarkkórónál — V. nigrum — ez 2—3-szor hosszabb, mint a csészelevél). Inkább száraz tölgyesekben terem. Rokona, a szöszös ökörfarkkóró virága drog, és a dúsvirágú is köhögés elleni népi szerként ismert.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-09-09: Család - Jártó Kocsis Edit:

Ügynökláz (Doktor Bubó esetei)

Mikor Bubó doktor kezébe vette a reggeli hírlapot, és látta a nagybetűs címet: Ügynökláz, megdöbbent, és arra gondolt, hogy az összes titkos ügynök valami fertőzésnek esett áldozatul, nagy veszélyben lehet a haza.
2010-09-09: Család - Fekete Réka:

Nincs vásárlási láz a füzetboltokban

Nem drágították a boltosok a tanszerek árát, az áfaemelés nem érezhető ennél az árukategóriánál. A vásárlási láz még nem kezdődött meg, az eladók azt mondják, csak iskolakezdés napján szokták a szülők és a diákok megrohamozni a papírüzleteket.