Nincs vásárlási láz a füzetboltokban

2010. szeptember 9., csütörtök, Család

Nem drágították a boltosok a tanszerek árát, az áfaemelés nem érezhető ennél az árukategóriánál. A vásárlási láz még nem kezdődött meg, az eladók azt mondják, csak iskolakezdés napján szokták a szülők és a diákok megrohamozni a papírüzleteket.

Tanévkezdés előtt Sepsiszentgyörgy nagyáruházi kínálata még várat magára, a kisebb boltok ellenben már beszerezték a szükséges mennyiséget fü­zetből, tollból, táskából. Legtöbb helyen az új árunak is tavalyi az ára, amelyből mindenki választhat zsebe szerint, az olcsóbb gyengébb, a drágább kellékek jobb minőségűek, de ezek esetében a márkanevet is meg kell fizetni. 48 lapos füzetet egy lejért is lehet kapni, 80 laposat kettőért, a spirálos ennek másfélszerese, a nagyobb (A4-es méret) a duplájába kerül. A füzet- és könyvborítók ára 70 bani és 1,50 lej között ingadozik, kicsi rajztömböt lehet vásárolni 2 lejért, de van 4,50-es is, a nagyméretű 6 és 7,50 között változik, a hatszínű cseh ceruza 2,50, a tizenkét színű 5 lej, az üres tolltartó 9—10 lej, a két cipzáros, töltött 17 és 30 lej közötti.

A táskáknál legnagyobb az árkülönbség, 15 és 150 lej között négy-öt kategória is szerepel attól függően, hogy milyen anyagból készült, hány rekesze és zsebe van, és főként mennyire ismert a gyártó neve. A giccses rózsaszínű rajzfilmfigurástól a legmenőbb versenyautókat ábrázolókig minden kapható, de csak a kisebb diákoknak fontos, hogy milyen a táska külleme.

Évek óta a középiskolások alig vásárolnak tanszereket, megvesznek egy-két A4-es füzetet, egy golyóstollat, és azzal kezdik a tanévet, a többit legjobb esetben is később, és csak ha muszáj. A tanszereknél drágább ellenben a sportfelszerelés, sokan ezen spórolnak, mondván, van otthon rövid nadrág, és kerül egy cipő is, amiben a gyermek tornászhat.

Valóban nem drágultak a tanszerek, csak a szülők fizetése lett kevesebb, szinte nincs család, amelyet ne érintene a 25 százalékos nadrágszíjszorítás, így minden bizonnyal nem halmoznak idén füzetkészleteket, megvárják, amíg a tanítók megmondják, mi a legszükségesebb.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-09-09: Család - Puskás Attila:

Az osztrák ökörfarkkóró

Feltűnő növény — mint általában valamennyi ökörfarkkóró —, s a porzók bíbor-ibolyaszíne még feltűnőbbé teszi (szemben például a molyhos ökörfarkkóróval).
2010-09-09: Család - :

Rövidlátás iskoláskorban

Nem jegyzetel, hibásan írja le a feladatokat, vagy egyszerűen csak hunyorogva próbálja meg leolvasni a táblára felírt szöveget — a leggyakoribb panaszok, melyekkel kapcsolatban az iskolás korú gyermekek szülei szemészhez fordulnak.