Európai pénzek Háromszékre

2010. szeptember 9., csütörtök, Közélet

Háromszékre összesen 50,3 millió euró uniós pénz érkezik a következő időszakban, amelyre önkormányzatok, intézmények, cégek pályáztak a Regionális Operatív Programban.

Kétszer örül, aki uniós pénzeket igényel, egyszer, amikor pályázata nyertesnek bizonyul, másodszor pedig, amikor a programot befejezte. De a második az igazi, mert a kettő között még rengeteg munka, nehézség vár rá — jegyezte meg Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke. Az eredmények bemutatása mellett ezért a beszélgetésen az akadályokat is számba vették, melyek igen változatosak: az előkészítéstől a kivitelezésig, elszámolásig minden szakasznak megvannak a maga csapdái.

Az egyik megyei út korszerűsítésének finanszírozása például a tervező miatt úszott el: aki vállalta, hogy nagyon rövid idő alatt benyújtja a kivitelezési tervet, le is adta azt, de még a helyszínre sem ment ki, a dokumentációba pedig egy másik megye pályázatát másolta be, még a nevet sem cserélte ki — ecsetelte Hoffmann Csaba, a központi fejlesztési régió háromszéki munkatársa. A legkényesebb probléma a közbeszerzési eljárás: a jelentkezők ugyanis minél alacsonyabb árajánlatra törekednek, csakhogy ezt igen gyakran a beruházás sínyli meg. Az olcsóbb ajánlat kedvéért ugyanis kihagynak ezt-azt a tervből, így aztán könnyen ajtó nélküli épületre ébredhet a megrendelő, hacsak nincsenek világosan rögzí­tett feltételek a szerződésben.

Ennek ellenére a Központi Fejlesztési Ügynökséghez a Regionális Operatív Program indítása óta benyújtott pályázatok száma meghaladja az ezret — számolt be Simion Creţu, az intézmény igazgatója. Az igényelt összeg is jóval meghaladja, szinte kétszerese a kiutalt, közel 500 millió eurós keretnek, ezért a program legtöbb fejezete lezárult, újabb projekteket nem lehet benyújtani, és számos pályázat került várólistára. Az 1033 benyújtott igénylés közül augusztus végéig 124 szerződést írtak alá, ebből 41 programot fejeztek be.

Ami megyénket illeti, szerződéskötés előtt áll a 6,5 millió euró összértékű sepsiszentgyörgyi integrált városfejlesztési terv. A Kézdivásárhely—Kovászna 121-es megyei út korszerűsítését célzó, 14,5 millió euró összértékű pályázat esetében a szerződést aláírták, a Székely Mikó Kollégium felújítását célzó 2,6 millió eurós projekt esetében a kivitelezésnél tartanak. Emellett a zágoni Mikes Kelemen-iskola felújítása és a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola műhelyének kiépítése szerepel az önkormányzatok pályázatai között.

A háromszéki vállalkozók is pályáztak vissza nem térítendő alapokra: eddig tíz cég igénylését bírálták elkedvezően, de — a pénzügyi-gazdasági válság miatt — öten visszaléptek, nem tudták ugyanis előteremteni a megvalósításhoz szükséges önrészt. A többi öt cég azonban hozzálátott a megvalósításhoz, új felszerelésekre, gépekre, eszközök beszerzésére pályáztak. További hat háromszéki vállalkozás pályázata szerződéskötés előtti stádiumban áll, ez utóbbiak összesen közel másfél millió eurót igényeltek.

A tervek benyújtásától a kivitelezésig azonban hosszú az út: a bürokrácia, a közbeszerzési törvény, a szigorú elszámolási szabályok, némely tervező, kivitelező komolytalansága, a hazai versenytárgyalási szokások mind-mind akadályokat gördítenek az igénylők elé — derült ki tegnap a Központi Fejlesztési Ügynökség által szervezett szemináriumon, amelyet a megyeházán tartottak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-09-09: Riport - Bokor Gábor:

Egymást lövik a vadászok

Nem elég a gazdáknak a sok eső, a rengeteg költség, a piac hiánya, a termények alacsony ára, még a vadak is ellenük dolgoznak. Kukoricát, búzát csörtet le a vaddisznó, a szarvasok, őzek a répát egyezik előszeretettel. A medve elviszi a tehenet, disznót, a farkas a juhnyájat tizedeli — ilyen panaszokkal állnak elő a gazdák.
2010-09-09: Máról holnapra - Farkas Réka:

Ördögi kör

A régi-új Boc-kormányok hozzá nem értéséről szólni ma már nem újdonság, jószerivel egyetlen intézkedésük sincs, amely ne váltana ki felháborodást, ne okozna felfordulást, botrányt. Az alig egyhetes, friss kabinet semmivel sem tűnik életképesebbnek elődjénél, az új miniszterek ugyanúgy hordanak össze fűt-fát, mint nemrég menesztett kollégáik, ellentmondanak nem csak egymásnak, főnöküknek, de sokszor önmaguknak is.