Hugó életcélja

2010. szeptember 11., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Bemutatom Hugót
A személynév nem szándékszik vonatkozni senkire. Sőt, a név furcsaságával és némi humorával a szerző nem titkolt szándéka az elemeltség, de ugyanakkor a tapintható életszerűség látszatának keltése. Hugó megszületett, él és gondolkodik.

Talán ezen utóbbi tulajdonsága a legmeglepőbb és legriasztóbb, talán nem. Szó, mi szó, ennek az újságnak erre az oldalára ezennel Hugó beköltözött, és megpróbál szeretetben, munkában és építő kritikában viszonyulni ehhez a fortyogó fazékhoz (a világ, Sepsiszentgyörgy, nép, fiatalság, kinek mi).


A nyár kellős közepén egy reggel Hugónak őrült gondolat ötlik az eszébe: meg akarja fogalmazni egész életcélját egyetlen mondatban. Ez a gondolat akkorát huppant, hogy a becsapódástól felébredt, és az éppen arra járó szemétszállító autó beszűrődő sárga fényétől teljesen elvarázsolva érezte magát: hirtelen úgy gondolta, hogy képes lesz rá. Számtalan frissen érettségizett és meg­annyi egyetemet végzett fiatal képtelen megfogalmazni azt az egy-két-három-négy célt, amely belendíti és előreviszi az életét, a felnőttekről nem is beszélve. Hugó így érezte ezt, és ő nem akart így élni. Igen, így hát felült az ágyban, és írni kezdett.
A pénz, a mindig mindenben segítséget nyújtó, családokat, életeket, sorsokat és közösségeket összetartó, világot és embereket megmentő, bárki arcára bármikor mosolyt csaló — ezáltal szerető és mindig szerethető — egyetlen igaz, soha meg nem elégelhető, a kultúrát, színházat, hivatalokat életben tartó, az ember mindennapjaiba mindig sok-sok békét, reményt, örömet és megértést csalogató, különféle ételeket, házakat, autókat, ékszereket, gyerekeket megadó pénz.
Ahogy befejezte, Hugó összeráncolt sze­möldökkel nézte a lapot. Azért mégsem lehet egy ember életcélja a pénz — gondolta, és újra nekifutott alkotásának.
A boldogság, a nem tudni, mikor miben rejlő, kétségbeejtően hamar elmúló — de hamar, váratlanul és kiszámíthatatlanul érkező —, könnyfakasztó, sorsokat eldöntő, minden helyzetben a csodás napsütést szemlélő, a folyóparton magányosan — vagy kettesben, netán hármasban — sétáló, mindig önmagába forduló, mosolygó, nagyon sokat és messzi földre utazó, színházban lelkesen tapsoló, templomba járó, erős hitű, Isten közelségét nap mint nap megtapasztaló boldogság.
Hugó nem érezte magáénak ezúttal sem. Saját patetikus hangvételétől belelkesedve azonban újra nekilátott életcélja megfogalmazásának, gondolván, hogy ha már az ő saját életcéljáról van szó, abba legyen belegondolva rendesen és mélyen.
A derű. Nem, mégsem a derű. A szeretet. Na, nem, az sem. A hírnév. Nem. A család. Az tuti nem. A barátok. Nem. A szex. Az sem. A becsvágy. Nem. Az egészség? A szeretet? A közösség? Az alkotás? A tudás? Az üdvözülés? Az eredmények? A hűség? A támogatás? A várakozás? A segítés? Az öröm?
Hugó összegyűrte a papírdarabot, a fal felé fordult, és elnapolta a problémát. Végül is még előtte áll egy egész élet, hogy megválaszolja ezeket a nagyon bonyolult kérdéseket. Miért kellene sietni? Még van idő. Tíz. Kilenc. Nyolc. Hét.

BARTHA LORÁND

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-09-11: Kovakő - diákmelléklet - :

Sár, sör… és a többi (Tusványosi élmények)

Sötét esőfellegek és kánikula váltakozva próbálta elijeszteni az érdeklődőket az idei Tusványostól. Természetesen, a nagy többség nem hátrált meg, gumicsizmát, esőköpenyt, fürdőruhát és naptejet ragadott, izgatottan és kíváncsian vágott bele a hatnapos szórakozásba.
2010-09-11: Kovakő - diákmelléklet - :

Viszlek a bálba

Június 13-án minden a feje tetejére állt. Azt hiszem, az erről mit sem tudó emberek furcsállhatták a várost ellepő korabeli ruhás fiatalokat, ugyanis a Mikes Kelemen Főgim­názium Diáktanácsa idén is Széchenyi-bált hirdetett.