OrbaiszékA csoda megtörtént

2010. szeptember 14., kedd, Közélet

Nem kétséges, Orbaiszéken azok a tanévkezdők voltak a legboldogabbak, akik birtokukba vehették a kovásznai új óvodát. Már jóval a hivatalos megnyitó előtt ott álltak az egykori szülészet új szárnyában kialakított tanintézmény előtt, várva az avatószalag átvágását, a korszerű óvoda szó szerinti megnyitását.

A csoda megtörtént — mondta ünnepi beszédében Antal Éva igazgatónő, kiemelve, hogy az új óvoda minden szempontból biztosítja a minőségi oktatás feltételeit. A rövid felszólalások után Lőrincz Zsigmond polgármester és Tamás Sándor megyeitanács-elnök vágta át az avatószalagot, szabad utat adva a kicsik honfoglalásának. Sokan közülük csak noszogatásra mertek belépni a számukra új világot jelentő termekbe, csak ámultak a környezet- és mesesarok, a közös tanulóterem és sok más csoda előtt.
Igazságtalan megítélés
A Kőrösi Csoma Sándor Líceumban zökkenőmentesen nyitották meg az évet — leszámítva a pedagógusok fizetésmegvonása miatti lehangoltságot. Erre célzott Lőrincz polgármester is megnyitóbeszédében: ,,A pedagógusok megítélése fájdalmas és igazságtalan" — mondta, kérve a szülőket is, álljanak a gyerekek mellé, vállalják az oktatással járó kiadásokat, mert ,,ez az egyetlen hasznos befektetés".
Zabolán is kiállt a pedagógusok mellett Ádám Attila polgármester, nyilvánosan kritizálva a tanügyi rendszert.
Kommandón már egy héttel az évnyitó előtt rendbe tették az iskolát. Elmaradt az új sportcsarnok átadása, ám erre is napokon belül sor kerül — mondta Kocsis Béla polgármester.
Zágonban akadtak ugyan gondok az is­kolakezdés előtt, de a tegnapi ünnepségre minden a rendes kerékvágásba került. Akár szimbolikusnak is mondható, hogy szinte az iskolakezdéssel egyszerre indultak meg a központi iskolaépület felújítási munkálatai. Több tantermet — az irattárat, könyvtárat is — ki kellet vonni az oktatásból, de a szülők, pedagógusok és Kis József polgármester közösen elfogadott megoldást találtak, a szóban forgó osztályoknak a sportcsarnok termeiben és a katolikus imaházban alakítottak ki megfelelő osztályokat — mondta Bedneag Gábor igazgató.
Az országos tanügyi szakszervezet felhívására a tanévkezdési ceremóniákon a pedagógusoknak hátat kellet volna fordítaniuk a politikusoknak — talán ezért is fordulhatott elő, hogy utóbbiak Orbaiszéken távol maradtak az évnyitóktól.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-09-14: Közélet - Fekete Réka:

Hurrá, pöcegödör! (Tollraforgó)

Igaz, hogy ötvenkilenc háromszéki falusi óvodában, iskolában nincs vezetékes víz, és ahol van, ott is akadnak gondok, a megyei tanfelügyelőség adatai szerint harminchét egységben az épületen belüli mosdó és vécé sem megfelelő, köztük városi iskolákban sem, megyénk mégis országos első az egészségügyi engedélyek tekintetében.
2010-09-14: Közélet - :

Jókedv Székelyszáldoboson

Székelyszáldobos kétnapos falunapja leginkább a mulatást, ételt-italt kedvelőknek szólt, de az is megtalálta számítását, aki egyebet keresett, hiszen állatszemlére, íjászbemutatóra, megemlékezésre, újságbemutatóra és sportrendezvényekre is sor került.