Sofia Coppola kapta az Aranyoroszlánt

2010. szeptember 14., kedd, Magazin

A legjobb rendező a spanyol—fran­cia koprodukcióban készült Ba­lada triste de trompeta (Szomorú ballada trombitára) című alkotás direktora, Álex de la Iglesia kapta az Ezüstorosz­lánt.

A férfi főszerep­lő kategóriában Vin­cent Gallo, a magyar részvétellel létrejött Essential Killing című lengyel film színésze diadalmaskodott. Gallo az életéért küzdő afgán szökevényt játszik a párbeszédek nélküli filmben. A színésznők között Ariane Labed, az Atten­berg címet viselő görög film főszereplője kapta a Coppa Volpit (Volpi Kupát). A zsűri különdíjjal jutalmazta Jerzy Skolimowski Essential Killing című munkáját.
Sofia Coppola győztes filmjéről Quentin Tarantino elmondta, hogy már a kezdetektől fogva lenyűgözte a zsűri tagjait. A díjnyertes rendezőnő filmje az élete ürességével küzdő színész történetét mutatja be. Coppola úgy jellemezte alkotását, mint "napjaink Los Angelesének portréját". A film főszerepét Stephen Dorff játssza.
A huszonnégy versenyfilmet felvonultató program — a patinás múltú fesztivál eddigi legfiatalabb rendezőgárdájával — jó színvonalú és műfajilag változatos munkákat tárt a közönség elé, de előzetesen sem a kritikusok, sem a közönség nem tette le a voksát egyetlen film mellett, holott tavaly a Lebanon, két éve pedig A pankrátor egyértelmű nyertesként magasodott ki a mezőnyből. A zsűri döntése megcáfolta a találgatásokat, egye­dül Vin­cent Gallo győzelme igazolta az esélylatolgatókat.
A 2010-es fesztivált az ág is húzta: a pénzügyi válság miatt érezhetően apadt a költségvetés, még nem készült el az új fesztiválhelyszín, esős idő rontotta a látogatók kedvét, és a csütörtökön kezdődött Torontói Filmfesztivál szinte kiszippantotta a filmvilág csillagait a lagúnák városából.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-09-14: Gazdakör - :

Résztámogatás a biztosításokra

A július 21-i kormányülésen 756-os számú kormányrendeletként jóváhagyták az állami támogatás alkalmazási normáit a biztosítások terén.
2010-09-14: Magazin - :

Szélsőséges időjárás

A múlt héten Nagyszebenben az európai meteorológiai és hidrológiai konferencián megkongatták a vészharangot: a következő években hozzá kell szoknunk a szélsőséges kánikulához, a felhőszakadások okozta árhullámokhoz, de a tornádókhoz és a téli villámláshoz-menny­dörgéshez is. Hogy e pusztító időjárási jelenségeket néhány órával vagy perccel előre lehessen jelezni, Románia évi 1,9 millió eurót fog fizetni, hogy csatlakozhasson egy világszintű radarrendszerhez.