Szélsőséges időjárás

2010. szeptember 14., kedd, Magazin

A múlt héten Nagyszebenben az európai meteorológiai és hidrológiai konferencián megkongatták a vészharangot: a következő években hozzá kell szoknunk a szélsőséges kánikulához, a felhőszakadások okozta árhullámokhoz, de a tornádókhoz és a téli villámláshoz-menny­dörgéshez is. Hogy e pusztító időjárási jelenségeket néhány órával vagy perccel előre lehessen jelezni, Románia évi 1,9 millió eurót fog fizetni, hogy csatlakozhasson egy világszintű radarrendszerhez.


A jelenségről Ion Sandu, az országos meteorológiai intézet igazgatója és Roxana Bojariu, az intézet klimatológiai osztályának vezetője beszélt a sajtónak. A konferencián Borbély László környezetvédelmi miniszter is felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi öt évben Romániában többször voltak olyan felhőszakadások, amilyenekre, ha a statisztikákat nézzük, korábban száz, százötven vagy éppen kétszáz évben egyszer volt példa. Ezt a hidrológusok is alátámasztották. A szakintézmény (ANAR) felhívta a miniszter figyelmét, hogy át kell vizsgálni a településeket védő gátrendszerek állapotát, lehetőséget kell teremteni arra, hogy felfogják az eddig történelminek — de talán ezentúl megszokottnak — tekinthető hirtelen lezúduló vízhozamokat. S hogy mindez nem pánikkeltés, és komolyan kell venni, az is példázza, hogy idén június 12-től augusztus 18-ig nem telt el nap sárga jelzés nélkül, ami hol kánikulára, hogy nagy mennyiségű csapadékra figyelmeztetett az ország valamelyik részén. A konferencián arról a lehetőségről is szó esett, hogy Romániában megszokottá válnak a tornádók. Hogy mekkora gyakorisággal jelentkezhetnek, senki sem tudja, hiszen még Ame­rikában is csak tízpercnyi pontossággal tudják előre jelezni kialakulásukat és esetleges útvonalukat. Roxana Bojariu a jelenségről elmondta, hogy tornádók eddig is voltak Romániában, s lesznek is. Némelyekről beszámoltak már a krónikákban, s minél pontosabbak a megfigyelési módszerek, annál többről tudunk. De azt is tudnunk kell, hogy a környezeti adottságok miatt soha nem lesznek olyan erősek, mint az Egyesült Államok területén. S hogy mi a teendő? Első­sorban sokkal jobban ki kell használni az egyre korszerűbb és pontosabb előrejelzési lehetőségeket, és tökéletesíteni a riasztási és beavatkozási hálózatokat. Ebben nagy szerep jut a helyi közösségeknek is, ugyanúgy, mint a megelőzésben. Helyileg kell megoldani a víz elvezetését, felfogását, például a veszélyes lejtők erdősítésével, a hagyományosan vizes helyeknek tampon­ként való kihasználásával. Másod­sor­ban a védekezéshez nagyon sok pénz kell. A már említett 1,9 millió eurón kívül — az ország július óta tagja a riasztó radarrendszernek — eddig több mint ötvenmillió dollárt költöttünk nyolc radarra, amely órákkal vagy esetenként tíz perccel korábban figyelmeztethet a bekövetkező jelenségre. 2035-ig pedig 18 milliárd eurót költhet az ország európai, költségvetési, na meg a környezetvédelmi illetékekből befolyt összegekből gátépítésre — nyilatkozta a miniszter.
Hogy ennek az egésznek mi az oka, egyelőre csak találgatják a szakértők, de abban megegyeznek, hogy valószínűleg az üvegház­hatás és a globális felmelegedés, azaz az emberi tevékenység káros hatása és a Föld természetes klíma­változásainak hatása halmozódik. (p. m.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-09-14: Magazin - :

Sofia Coppola kapta az Aranyoroszlánt

A legjobb rendező a spanyol—fran­cia koprodukcióban készült Ba­lada triste de trompeta (Szomorú ballada trombitára) című alkotás direktora, Álex de la Iglesia kapta az Ezüstorosz­lánt.
2010-09-14: Magazin - :

A kengurunak köszönhetően nőtt az emberi agy térfogata?

A kora kőkori asszonyok találmánya, a babahordozó kenguruk meghonosodása játszott főszerepet az emberi evolúcióban, hozzájárulva az agy térfogatának növeléséhez — állítja egy őskort tanulmányozó brit régész.