A kengurunak köszönhetően nőtt az emberi agy térfogata?

2010. szeptember 14., kedd, Magazin

A kora kőkori asszonyok találmánya, a babahordozó kenguruk meghonosodása játszott főszerepet az emberi evolúcióban, hozzájárulva az agy térfogatának növeléséhez — állítja egy őskort tanulmányozó brit régész.

Timothy Taylor, a Brad­fordi Egyetem docense legújabb könyvében, a The Arti­ficial Ape: How Technology Changed the Course of Human Evolution (A mesterséges majom: hogyan változtatta meg a technológia az emberi evolúció folyamatát) című művében kifejti: attól a perctől fogva, hogy távoli őseink primitív eszközöket kezdtek el készíteni, a Homo sapiens és a technológia ,,szimbiózisban" élt egymással. Az új meg új technológiák, találmányok nélkül az ember egészen másfajta lény lenne — olvasható a The Guardian (http://www.guardian.co.uk) és a The Independent (http://www.independent.co.uk/) online kiadásában.
Az emberi agy térfogata körülbelül 2,2 millió évvel ezelőtt indult hirtelen növekedésnek, és a szerző meggyőződése szerint ekkor jelenhettek meg az emberi törzsfejlődésben kulcsszerepet játszó babahordozó kenguruk is. Korábban csak a legfejlettebb, legérettebb újszülöttek maradhattak meg, a gesztáció a születéssel befejeződött. A kenguruk megjelenésével az újszülött fejlődése méhen kívül is folytatódhatott, így agyának térfogatát többé nem korlátozta az anya medencéjének mérete. Ráadásul javultak a gyengébb csecsemők túlélési esélyei is. Más­részt kengu­ruk nélkül a kisgyerekes anyák sebezhetőbbek voltak, mint babahordozós társaik: kevésbé tudták megvédeni magukat a ragadozóktól vagy az ellenségektől, ahogy kisebb mértékben vehettek részt a közösség ,,gazdasági" tevékenységében is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-09-14: Magazin - :

Szélsőséges időjárás

A múlt héten Nagyszebenben az európai meteorológiai és hidrológiai konferencián megkongatták a vészharangot: a következő években hozzá kell szoknunk a szélsőséges kánikulához, a felhőszakadások okozta árhullámokhoz, de a tornádókhoz és a téli villámláshoz-menny­dörgéshez is. Hogy e pusztító időjárási jelenségeket néhány órával vagy perccel előre lehessen jelezni, Románia évi 1,9 millió eurót fog fizetni, hogy csatlakozhasson egy világszintű radarrendszerhez.
2010-09-14: Magazin - :

Beethovent kutyának vélik az amerikai gólyák

Beethovenként csak kutyát ismernek, a Michelangelo név pedig csupán egy számítógépes vírust juttat sok, egyetemet kezdő amerikai eszébe.