Mi, hol, mikor?

2010. szeptember 14., kedd, Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
Baróton Erdővidék Múzeu­má­nak Kászoni Gáspár Termé­ben ma 19 órakor Veres Emese néprajzkutató, a Magyar Rá­dió munkatársa bemutatja Mikor Oláhország háborút izene — A barcasági csángók kálváriája című kötetét.


Zene
Az Árkosi Művelődési Központ őszi zenetáborában részt vevők szerdán 19 órától gálaműsoron mutatkoznak be a közönségnek.

Hitvilág
Sepsiszentgyörgyön a belvárosi református templomban szerdán 14 órától tartják a hagyományos tanévkezdő istentiszteletet.

Kiállítás
Az EKE ART3, a Erdélyi Kárpát Egyesület Természet­fotó Vándorkiállításának anya­ga megérkezett Háromszékre: a kiállítás ma 19 órakor a kovásznai városi művelődési ház zsebtermében nyílik meg. Üd­vözlőbeszédet mond Dezső László, az Erdélyi Kárpát Egye­­sület országos elnöke és Kiss András István, az EKE háromszéki alelnöke. Három nagy témakört ölel fel a vándorkiállítás: Ember a természetben, Élővilág és Honismeret.

Felvételi könyvtár szakra
Még ma és holnap lehet jelentkezni a kolozsvári Babeş—Bolyai Tudományegyetem által meghirdetett nyolc tandíjmentes helyre a könyvtár és információtudomány szakon. Irat­koz­ni az egyetem Farkas utcai főépületében, a Történelem—Filozófia Kar titkárságán lehet. A tantárgyak között szerepel könyvtár- és információmenedzsment, állományfelmérés, adatbázis-kezelés, multimédia, hagyományos és számítógépes formai és tartalmi feltárás. A képzési program nemzetközi szakemberekkel való kapcsolatok kiépítésére nyújt lehetőséget. A felvételi a középiskolai eredmények összeméréséből áll: 30—30 százalékot az érettségi, illetve a középiskolai évek általánosainak átlaga számít, 40 százalék a négy év történelem, magyar, román vagy idegen nyelv közül szabadon választott egy tantárgy osztályzatainak átlaga. A teljes mértékben magyar nyelvű szakon évente egy egyéves szegedi és egy féléves pécsi Erasmus-ösztöndíjra van lehetőség. (sz.)

Székelyföld és Háromszék épített öröksége
A Kulturális Örökség Napok alkalmából a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa két kirándulást szervez. Szombaton tanulmányúton székelyföldi műemlék templomokat, kastélyokat, kúriákat látogathatnak meg az érdeklődők Jánó Mihály művészettörténész szakmai vezetésével, vasárnap pedig háromszékieket Tüzes István restaurátor szakmai vezetésével. A kirándulásokon való részvétel ingyenes, az idegenvezetést és a busz költségeit a Kovászna Megyei Művelődési Központ állja. A szombati kirándulás állomásai: Bibarcfalva, Vargyas, Oklánd, Homoródkarácsonyfalva, Ba­rót, Nagyajta, indulás 9 órakor Sepsiszentgyörgyről a Bod Péter Megyei Könyvtár elől. A vasárnapi kirándulás állomásai: Torja (Apor-kúria), Csernáton (kúriák), Kézdialbis (református templom), Sepsibesenyő (református templom, kúria), Kilyén (unitárius templom), Szacsva (református templom), Sepsikőröspatak (katolikus templom), indulás 9 órakor Kézdivásárhelyről a Vigadó elől. A kirándulásokon való részvételi szándékukat legkésőbb csütörtökig jelezzék, a helyek száma korlátozott, jelentkezési sorrendben fogadják a résztvevőket. Kovászna Megyei Művelődési Központ, Sepsiszent­györgy, Szabadság tér 2. szám; telefon: 0267 351 648; e-mail: office@cultcov.ro.

Közlekedés
Vasárnap este negyed hét körül Bodosban J. Álmos (68) baróti lakos túl gyorsan hajtott, és egy kanyarban kő­oszlopnak ütközött. A bal­esetben az első ülésen utazó 62 éves nő könnyebb sérü­léseket szenve­dett, mentővel vitték kórházba. A gépko­csi­vezetőt megszon­dáz­va lehe­letében 0,96 mg/l alkoholt jelzett a készülék. Őt is kórházba vitték vérvételre.

Röviden
Előadás. Az Erdélyi Kárpát Egyesület háromszéki osztálya A Cortina d’Ampezzo környéki Dolomitok címmel vetített képes előadást tart szerdán 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Kós Károly Iskolaközpont dísztermében. Előadó: Gáspár László Zsolt.

Fogadóóra. A Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi, Martinovics utcai irodájában minden kedden 19 órától az érdeklődő tagsággal találkozik a vezetőség. Ma 18—19 óráig Kulcsár Terza József tart ingyenes jogi tanácsadást, Pethő István és Gazda Zoltán önkormányzati képviselő pedig fogadóórát.

Elköltözött. A sepsiszentgyörgyi MultiTrans értesíti az utasokat, hogy a belvárosi parkkal szemben levő jegyárusító bódét kétszáz méterrel odébb költöztették, a Kriza János utca és a Kós Károly út sarkára (a Mikes-iskola közelébe).

Áramszünet. Ma 9—15 óráig Zágonban, Nagypata­kon, Feldobolyban, Kisboros­nyón, Kispatakon, 9—16 óráig Sepsiszentgyörgyön a Má­jus 1., Palló, Borvíz (a Kálvin tértől a Gát utca sarkáig), Vár, Dakó, Daczó, Gát, Voj­kán, Erege, Sólyom, Templom, Kos­suth Lajos utcában, a Kál­vin téren és a volt Művész moziban, szerdától péntekig naponta 9—15 óráig Uzonban a 4-es transzformátorállomás körzetében szünetel az áram­szolgáltatás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-09-14: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
KALA LAJOSNÉ
SZEKERES BORBÁLA
életének 86. évében hosszas betegség után elhunyt.
Temetése 2010. szeptember 15-én 16 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi közös temető ravatalozójából.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Hozzátartozói
1084/b
2010-09-14: Sport - Tibodi Ferenc:

Sport

Tipp-vb
Felhívjuk a Háromszék és a Régió Rádió által a labdarúgó-világbajnokság alatt közösen rendezett Tipp-vb nyerteseinek figyelmét, hogy a díjakat szeptember 17-ig még kiválthatják, vagy értékesíthetik vásárlási utalványaikat.