Napirenden a kitoloncolt romák ügyeAz EU bírált, Franciaország meglepődött

2010. szeptember 15., szerda, Világfigyelő

Szégyenteljesnek minősítette az igazságügyi EU-biztos tegnap Brüsszelben a francia hatóságok romákkal szembeni fellépését, és kötelességszegési eljárás megindítását helyezte kilátásba Párizzsal szemben. Franciaországot meglepte az uniós bírálat a romákkal szembeni fellépése miatt.

Viviane Reding az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján kijelentette: véleménye szerint indokolt, hogy diszkrimináció miatt jogi kötelességszegési eljárást indítsanak Franciaországgal szemben, mert kiderült, hogy — a párizsi kormány képviselőinek állításaival ellentétben — igenis olyan utasítás alapján toloncoltak ki romákat az országból, amely figyelembe veendő szempontnak tekintette az etnikai csoporthoz való tartozást. Az uniós végrehajtó testület két héten belül dönt, megindítja-e a kötelességszegési eljárást — közölte Reding. ,,Ami elég, az elég" — mondta felháborodottan az igazságügyi EU-biztos, és hozzátette: amikor alapvető értékekről van szó, egyetlen EU-tagország se várjon kivételezett bánásmódot.
A francia kormány tagjai többször is ,,biztosították" Redinget afelől, hogy nem húzódnak meg diszkriminatív megfontolások a kitoloncolások mögött, ám kiderült, hogy a francia belügyminiszter hivatalvezetője körlevélben szólította fel a prefektusokat az illegális táborok — ,,és elsősorban a cigánytáborok" — lebontására. A körlevelet ugyan azóta visszavonták, és a helyette kiadott új körlevél már nem tartalmazza a diszkriminatív utalást, ám a francia hatóságoknak nem csak szavaikat, hanem magatartásukat is meg kell változtatniuk — fejtette ki Viviane Reding. Személyes meggyőződése, hogy Francia­ország ellen kötelességszegési eljárást kell indítani, mégpedig a szabad mozgásról szóló uniós irányelv kétszeres megsértése okán: egyfelől az irányelv diszkriminatív alkalmazása miatt, másfelől amiatt, hogy a francia hatóságok nem biztosították az irányelvben előírt eljárási garanciális jogokat az érintetteknek.
Franciaország meglepetésének ad hangot a romákkal szembeni fellépését bíráló EU-biztosi kijelentés miatt, de elutasítja a polémiát — közölte tegnap Párizsban a francia külügyi szóvivő. ,,Meglepődve hallottuk Viviane Reding kijelentését. Nem hisszük, hogy az ilyen jellegű megszólalásokkal javítani lehet a romák helyzetén és sorsán, pedig ez áll aggodalmaink és fellépésünk középpontjában" — hangsúlyozta Bernard Valero egy sajtótájékoztatón. Hozzátette: ,,Most nincs idő polemizálni, ilyen kijelentéseket tenni. Most a roma lakosság érdekében kell dolgozni." A szóvivő elmondta, hogy ebben a szellemben dolgozik együtt nagyon szorosan Franciaország a román hatóságokkal, s ezt a munkát kívánja folytatni az Európai Bizottsággal is.

Újabb csoport romát toloncoltak haza
A francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII) által bérelt különgépeken Párizsból közel 160, Marseille-ből pedig 69 romániai roma, köztük 12 gyermek indult haza tegnap Bukarestbe — közölték repülőtéri források, illetve a határőrség. Alain Testot, az OFII területi igazgatója elmondta: a hivatal nem csak a járatot biztosította, hanem a hazatérő felnőtteknek 300 eurós támogatást, a gyerekeknek pedig 100 eurós segélyt is folyósít. A romáknak Marseille-ben tegnap reggel a városi kerékpárstadionnál volt a gyülekező, ahonnan autóbuszokkal szállították őket a repülőtérre. A várt száz személyből azonban csak 69-en jelentek meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2010-09-15: Közélet - :

Tucatnyi halálos baleset

Az év első nyolc hónapjában 52 súlyos közúti baleset történt Háromszéken, tizenhéttel kevesebb, mint az előző év megfelelő időszakában — tájékoztatott Ioan Huţanu, a megyei közlekedésrendészet parancsnoka.
2010-09-15: Világfigyelő - :

Szlovák polgármestere lehet Révkomáromnak (Felvidéken nincs együttműködés)

Nem lesz együttműködés a révkomáromi Híd — Most és az MKP között az őszi helyhatósági választásokon. Az MKP-tagság elvetette az elnökség erre vonatkozó javaslatát.