Felvidéken nincs együttműködésSzlovák polgármestere lehet Révkomáromnak

2010. szeptember 15., szerda, Világfigyelő

Nem lesz együttműködés a révkomáromi Híd — Most és az MKP között az őszi helyhatósági választásokon. Az MKP-tagság elvetette az elnökség erre vonatkozó javaslatát.

Többen úgy vélik: a szavazatok megoszlása miatt még az is megtörténhet, hogy szlovák polgármestere lesz a többségében magyarok lakta Révkomáromnak.
Bastrnák Tibor, Révko­má­rom jelenlegi polgármestere a Híd tagjaként egyezséget ajánlott a koalícióért cserébe. 15 helyet ígért az MKP-nak a 25-ös képviselő-jelölti listán. A kilenctagú MKP-elnökségből heten támogatták volna a közös listaállítást, ám a révkomáromi MKP-tagság saját listához és saját polgármesterjelölthöz ragaszkodott. "El kell ismernem, hogy legitim döntés született. 95-en voltunk jelen a gyűlésen, ebből 65-en azt mondták, hogy nem, 30-an, hogy igen. Akkor úgy éreztem, hogy erkölcsi kötelességem ezek után lemondani az MKP helyi elnöki pozíciójáról" — mondta Andruskó Imre, az MKP volt helyi elnöke.
Az MKP döntése akár kedvezhet is az egyetlen szlovák polgármesterjelöltnek. Marek Anton négy éve is indult, akkor mindössze 23 vokssal maradt le a jelenlegi polgármester mögött. Bastr­nák Tibor idén ismét saját listával, a Híd színeiben indul. Sajnálja, hogy az MKP nem hajlandó az együttműködésre. Mindkét pártban a helyi szervezetek döntenek a jelöltekről. A listákat október 3-ig kell leadni. Nem csak a hatvan százalékban magyarok lakta Révkomá­romban, de Dunaszerdahelyen és Léván sincs MKP—Híd összefogás. A helyhatósági választásokat november 27-én tartják Szlo­vákiában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-09-15: Világfigyelő - :

Az EU bírált, Franciaország meglepődött (Napirenden a kitoloncolt romák ügye)

Szégyenteljesnek minősítette az igazságügyi EU-biztos tegnap Brüsszelben a francia hatóságok romákkal szembeni fellépését, és kötelességszegési eljárás megindítását helyezte kilátásba Párizzsal szemben. Franciaországot meglepte az uniós bírálat a romákkal szembeni fellépése miatt.
2010-09-15: Világfigyelő - :

Egyházak nélkül nincs európai egység (Tőkés László felszólalása Brüsszelben)

Európa egysége nem lehet teljes az egyházak részvétele nélkül — jelentette ki Tőkés László alelnök az Európai Parlamentben tegnap rendezett konferencián.