Röviden

2010. szeptember 15., szerda, Világfigyelő

MSZP-s pénzszivattyú
Az elmúlt nyolc évben "államilag szervezett módon" herdálták el az adófizetők pénzét különböző tanácsadói szerződéseknek álcázott megállapodásokkal — mondta Papcsák Ferenc elszámoltatási biztos tegnap Budapesten. A fideszes politikus szerint 2002 és 2010 között összesen 12 milliárd forintnyi megbízási és tanácsadói szerződést kötöttek állami cégek mindössze tizenkét társasággal. Ráadásul ebből a pénzből is kiemelten részesült négy vállalat, köztük osztottak szét majdnem nyolcmilliárd forintot, ezek mindegyikénél magas bérezések és ugyanazon munkák többszöri kifizetése is szerepel — mondta el a kormánybiztos. Papcsák Ferenc a jövő hétre ígért jogi lépéseket.

Késik az euró bevezetése
Csúszhatnak az euró bevezetésével a kelet-európai országok — áll az egyik vezető londoni pénzügyi elemzőcég jelentésében. Egy esetleges gazdasági visszaesés vagy euróövezeti válság tovább ronthatja a közös valuta bevezetésének lehetőségét. Magyarország ugyanakkor még így is az elsők között válhat euróövezeti taggá, de erre legkorábban 2015 körül kerülhet sor. A JP Morgan bankcsoport elemzői szerint az euró bevezetésének legmeghatározóbb körülménye az európai gazdaság ingadozására adott válasz.

Új médiatörvény Szlovákiában?
Új médiatörvényt helyezett kilátásba Iveta Radicová szlovák miniszterelnök tegnap a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) pozsonyi világkongresszusán. A miniszterelnök szerint a javaslatról előbb nyílt párbeszédet tartanak, és a tervezet azt követően kerül majd a parlament elé. A jelenlegi médiatör­vénnyel szembeni legfőbb kifogások közé tartozik, hogy a politikusoknak joguk van reagálni különböző tudósításokra akkor is, ha azok helyes információkat tartalmaznak. Ezenkívül a médiát kemény szankciók és szabályozások sújtják, ami a szerkesztők öncenzúrájához vezet.

Komoly izraeli—palesztin tárgyalások
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök alapvető kérdésekről folytatott komoly tárgyalásokat tegnap Egyiptomban — mondta George Mitchell, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja a sajtó képviselőinek. ,,Abbász elnök és Netanjahu miniszterelnök továbbra is egyetért abban, hogy ezek a tárgyalások, melyek célja az összes alapvető kérdés megoldása, egy éven belül befejeződhetnek" — mondta Mitchell az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyen. Abbászon és Netanjahun kívül jelen volt Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is a megbeszélésen, amely ebéd után folytatódott, ezúttal már a vezető tanácsadókkal együtt. Nincs híre bármiféle kompromisszumnak a zsidó telepek kérdésében.

Folytatnák a telepépítést az izraeliek
Az izraeliek többsége azt szeretné, ha tovább bővítenék a zsidó telepeket Ciszjordániában a tavaly novemberben meghirdetett tíz hónapos részleges moratórium lejárta után — ez derült ki a Jediót Ahronót napilap tegnapi számában megjelent közvélemény-kutatásból. A megkérdezettek több mint fele (51 százalék) szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek folytatnia kellene a telepépítési politikát szeptember 26-a után. Az izraeliek több mint kétharmada úgy gondolja, hogy a telepbővítés vitája zátonyra futtatja a béketárgyalásokat a palesztinokkal, míg 24 százalék derűlátó e tekintetben. A megkérdezettek 71 százaléka pesszimista, és nem hisz benne, hogy az újrakezdett párbeszéd elvezet a békekötéshez.

Maffiavagyont foglaltak le
Az olasz hatóságok tegnap bejelentették, hogy 1,9 milliárd euró értékű vagyontárgyakat koboztak el egy maffiacsoporttól, amely főként megújuló energiába fektetve mosta tisztára a pénzét. A lefoglalt javak között több mint negyven vállalat, több száz földbirtok, házak, ipartelepek, bankszámlák, részvények, luxusautók és yachtok vannak. A nyomozás főként az 54 éves Vito Nicastri szicíliai üzletember ügyeire irányult, akit ,,a Szelek uraként" is ismernek, mert alternatív energiatermelésre hozott létre holdingot, amely főként szélfarmokat működtetett. Őt már tavaly letartóztatták. Roberto Maroni belügyminiszter szerint ez volt minden idők legnagyobb fogása a maffia elleni küzdelemben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-09-15: Világfigyelő - :

Egyházak nélkül nincs európai egység (Tőkés László felszólalása Brüsszelben)

Európa egysége nem lehet teljes az egyházak részvétele nélkül — jelentette ki Tőkés László alelnök az Európai Parlamentben tegnap rendezett konferencián.
2010-09-15: Nyílttér - Kuti János:

Csak törvényesen! (Glossza)

Vannak még rejtett tartalékok szép hazánkban, amelyek feltárásával vagy törvényesítésével az ország bevételei és így életünk is egyre jobb lesz.