Széljegyzet Antal Árpád nyilatkozatáhozCsavaros ésszel — Reductio ad absurdum

2010. szeptember 15., szerda, Nyílttér

A képtelenségre való logikai visszavezetés (latinul: reductio ad absurdum) ősi módszer, egyaránt hatásos eszköze matematikának, igazságszolgáltatásnak, retorikának, politikának...

A következőkben ehhez az eljáráshoz folyamodom, melynek lényege, hogy elfogadom a vitapartner érveit, és továbbvezetem, sőt, iróniával megkenve túlhajtom azokat, amíg ki nem siklanak a sínről, megrekedve valami nevetséges evidenciában.
"Nem zárok ki semmit, de jelenleg egy dolog biztos, még ha nem is népszerű az, amit állítok: senki sem tudta nekem bebizonyítani, hogy amennyiben az RMDSZ kilépne a kormányból, megoldódnának az ország gazdasági gondjai" — nyilatkozta minap a sajtónak Antal Árpád megye­székhelyi RMDSZ-elnöki minőségében (Krónika, szeptember 10.). Nos, a fenti megfogalmazás szociológustól származik, saját bevallása szerint. Fogadjuk tehát bizalommal a "palackpostát", és kezdjünk hozzá az üzenet kicsomagolásához!
1. "Senki sem tudta nekem bebizonyítani..." — állítja Antal Árpád leplezetlen sikerélménnyel. A formállogika ebben a mondatszakaszban két értelmezési lehetőséget nyit az elemző számára.
a) RMDSZ-elnökünk régebb felröppentett vitaindító felhívására rengetegen jelentkeztek (tolakodtak a regisztrációnál), elő is adták téziseiket, de mindenkinek beletörött a bicskája...
b) Senki sem jelentkezett megmérettetésre. (Tehát: a vagy b okokból senki sem bizonyított.)
2. A következőkben azt boncolgassuk, miről is kellett volna értekezni. Nem többről vagy kevesebbről, mint arról, hogy "...amennyiben az RMDSZ kilépne a kormányból, megoldódnának az ország gazdasági gondjai". (Magyarán: az RMDSZ az oka Románia nyomorúságának!) Hát eléggé provokatív csengésű ("nagyromániás") a "hipotézis"! Arra is figyeljünk: Antal nem nevezi meg az ötlet gazdáját. Nosza, próbáljuk kiköbözni, kinek az agyszüleménye lehetett ez a "vizsgatétel".
a) Vajon az RMDSZ magyar ellenzéke, az MPP röppentett világgá — provokációként — ekkora ostobaságot? (Ezt kitisztázni épp Antal sikerélménye lehetett volna. Mi okból finomkodik, T. Elnök Úr? Üsd az MPP-t, ne siránkozz / Ne szisszenj minden kis szilánkhoz! — József Attila-parafrázis.)
b) Netán épp az RMDSZ-é a "látomás"? Bár több ízben hangoztatta, csak akkor lép ki, ha további megszorítások következnek, ez — prima vista — képtelenség, ugyanis az RMDSZ a sértett fél. A mondat pedig pontosan a "casus belli", helyesebben annak látszik!
c) Talán valamiféle független média ludas a dologban? ("Függő" magyar médiákra sose gyanakodjunk, azok nem hibáznak!)
d) Fogjuk a megfogalmazás felelősségét valamelyik (ellenzékben vicsorgó) román pártra? Nos, ez megnyugtató, "gordiuszi" megoldás lehetne. Csakhogy akkor az nem világos, hogy Antal Árpád — ellenfelére ujjal rá nem mutatva — mi okból vitázik épp a háromszéki magyarok irányában?
3. Summa summarum: Antal Árpád vizsgatétele "ab initio" hibásnak bizonyult. Tézisét még ő maga sem tudná bizonyítani. Ehhez ugyanis egy abszurd kísérleti előfeltétel szükséges: ki kellene ürítenie az RMDSZ-t a kormányból. (Hahaha!) Ezt követően válna lemérhetővé a gazdasági mutatók válaszreakciója...
A sajtóértekezleten tehát nem bizonyítás, hanem mellébeszélés történt, ami valóban nem okozhat népszerűséget. Ennyiben egyetérthetünk. Mellesleg a tudomány történetének kezdetén az örök időkre monumentális népszerűségű Arkhimédész is mondott olyasmit, hogy: "Adjatok egy szilárd pontot, és kimozdítom sarkából a Földet!" Csakhogy ő tanítani akart, és nem átrázni próbálta a "szellemi fogyatékos" emberiséget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-09-15: Nyílttér - Kuti János:

Csak törvényesen! (Glossza)

Vannak még rejtett tartalékok szép hazánkban, amelyek feltárásával vagy törvényesítésével az ország bevételei és így életünk is egyre jobb lesz.
2010-09-15: Nyílttér - Fekete Réka:

Inkább szoptass, mint hogy büntessenek (Tollraforgó)

A szoptató kismama nem köteles otthonülési nyilatkozatot kitölteni, de ha kisbabáját nem tudja anyatejjel táplálni, akkor büntethető. Nem azért, mert nincs teje, hanem azért, ha a megengedett néhány óra kivételével elhagyja otthonát.