Négyes energiacsúcs BakubanAzeri gáz Közép-Európának

2010. szeptember 15., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Tegnap Bakuban Ilham Alijev, Azerbajdzsán elnöke, Traian Băsescu, Románia elnöke, Mihail Szaakasvili, Grúzia elnöke és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke aláírta a Bakui Nyilatkozatot, mely jelentős hozzájárulás Európa energiabiztonsága és az energiapiaci verseny megteremtéséhez. A tervezett vezeték azeri cseppfolyósított földgázt juttat el Grúzián és a Fekete-tengeren keresztül Közép-Európába.

A négy ország a nyilatkozat szerint abban állapodott meg, hogy ,,támogatják az LNG Interconnector projektet, melynek célja, hogy az Azerbajdzsán, Grúzia, Románia és Magyar­ország közötti összeköttetés által diverzifikálja a szénhidrogén erőforrások szállítását; fenntartják az érintett kormányok által az AGRI-projekt fejlesztése érdekében megtett szükséges intézkedéseket; ösztönöznek minden olyan szükséges lépést, amely biztosítja az Európai Unió támogatását az AGRI-val, mint a Déli Fo­lyosóhoz és az európai energiabiztonsághoz történő hozzájárulással kapcsolatban; elősegítik az AGRI-projekt műszaki-gazdasági megvalósíthatóságát szol­gáló előkészítő munkálatok felgyorsítását; üdvözlik az AGRI-projekt végrehajtása és fejlesztése iránt érdeklődő államok, nemzetközi pénzügyi intézmények és vállalatok, illetve egyéb érdekelt felek csatlakozását."
Az AGRI (Azerbaijan Georgia Romania Interconnection) kezdetben évi 5—8 milliárd köbméter földgázt szállítana. A kivitelezés költsége mintegy négymilliárd euró. A felek nemzetközi pénzügyi intézményektől kívánják felvenni a szükséges hitelt. A projekt alternatívája lehet a Nabucco és a Fehér Áramlat gázvezetékterveknek, amelyek ugyanazzal az azeri gázforrással számolnak, hasonló nyomvonalat követnének, és hasonló felhasználói kört feltételeznek.
A projektben részt vevő három ország — Azerbajdzsán, Grúzia és Románia — képviselői 2010. április 13-án Bukarestben írtak alá megállapodást közös projektvállalat létrehozásáról a gázszállító rendszer megvalósítására. Ehhez csatlakozott most Magyarország is. A Kaszpi-tengeri Azerbajdzsán tavaly 23,5 milliárd köbméter földgázt termelt ki, és mintegy 2200 milliárd köbméter becsült készlettel rendelkezik. Románia évente 15 milliárd köbméter földgázt használ fel, ebből 11 milliárd köbmétert belföldi termelésből. (MTI—i.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-09-15: Pénz, piac, vállalkozás - :

Zárolták a Rompetrol kőolaj-finomító vagyonát

A román adóhatóság zárolta a kazah tulajdonban levő Rompetrol kőolaj-finomító vagyonát, mert félő, hogy nem fizeti ki több százmillió eurós adósságát.
2010-09-15: Pénz, piac, vállalkozás - :

Hírbörze

A válságnak nincs vége
Az IMF vezetője szerint mindaddig nem lesz vége a globális gazdasági válságnak, amíg nem következik be jelentősebb csök­kenés a munkanélküliség területén. Domi­nique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója szerint ,,teljesen helytelenek azok a kijelentések, hogy már mögöttünk van a válság". Dominique Strauss-Kahn az IMF és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) közös konferenciáján szólalt fel, amely a munkahelyteremtés kérdésével foglalkozik a gazdasági növekedés közepette.