Hírbörze

2010. szeptember 15., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A válságnak nincs vége
Az IMF vezetője szerint mindaddig nem lesz vége a globális gazdasági válságnak, amíg nem következik be jelentősebb csök­kenés a munkanélküliség területén. Domi­nique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója szerint ,,teljesen helytelenek azok a kijelentések, hogy már mögöttünk van a válság". Dominique Strauss-Kahn az IMF és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) közös konferenciáján szólalt fel, amely a munkahelyteremtés kérdésével foglalkozik a gazdasági növekedés közepette.

Drágultak a szállodák
Hét egymást követő negyedév csökkenése után az idei második negyedévben emelkedtek először a szállodai árak világszerte: átlagosan két százalékkal mentek feljebb az árak az egy évvel korábbihoz képest — tette közzé az Expedia-csoporthoz tartozó Hotels.com. Az első negyedévben még stagnáltak, illetve csökkentek az árak. Európában és a karibi térségben átlagosan egy százalékkal, az amerikai kontinensen három százalékkal drágultak a szállodák, Ázsiában nem változtak az előző évhez képest. Mindamellett a mostani emelkedéssel sem érték el az árak a válság előtti szintet, de a tendencia az ágazat helyzetének javulására utal.

Japán feljelentette Kanadát
Japán eljárást kezdeményezett Kanada ellen a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO). A WTO japán képviselői szerint Kanada megsértette a szabad kereskedelem mellett vállalt kötelezettségeit, amikor hosszú távú árgaranciát vállalt az Ontario államban termelt nap- és szélenergiára, amennyiben azt Kanadában gyártott berendezésekkel termelik. Ontario, amely Kanada legnépesebb állama, tavaly októberben indította el megújuló energiaforrások építését támogató programját, amitől munkahelyek teremtését és a széntüzelésű erőművek kiváltását reméli. Tokió szerint a program keretében felajánlott árgarancia olyan támogatás, amely ellenkezik Kanada nemzetközi egyezményekben vállalat kötelezettségeivel. A vitát először kétoldalú tárgyalásokkal próbálják rendezni. Amennyiben a két államnak nem sikerül megállapodnia, az egy WTO vizsgáló-, majd döntőtestület felállításához is vezethet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-09-15: Pénz, piac, vállalkozás - :

Azeri gáz Közép-Európának (Négyes energiacsúcs Bakuban)

Tegnap Bakuban Ilham Alijev, Azerbajdzsán elnöke, Traian Băsescu, Románia elnöke, Mihail Szaakasvili, Grúzia elnöke és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke aláírta a Bakui Nyilatkozatot, mely jelentős hozzájárulás Európa energiabiztonsága és az energiapiaci verseny megteremtéséhez. A tervezett vezeték azeri cseppfolyósított földgázt juttat el Grúzián és a Fekete-tengeren keresztül Közép-Európába.
2010-09-15: Magazin - :

Hetven éve vonult be a magyar hadsereg Sepsiszentgyörgyre

...És felvirradt a várva várt szeptember 13. Őszi eső csepergett, de ez nem zavarta az ünnepi hangulatot. A terv szerint Szentkereszty bárónak, Séra István gárdaparancsnoknak és Ferencz Lajos ügyvédnek a megye határán kellett volna fogadnia Dálnoki Miklós Bélát, de senki sem tudta, milyen irányból fog érkezni a vezénylő tábornok.