Hetven éve vonult be a magyar hadsereg Sepsiszentgyörgyre

2010. szeptember 15., szerda, Magazin

...És felvirradt a várva várt szeptember 13. Őszi eső csepergett, de ez nem zavarta az ünnepi hangulatot. A terv szerint Szentkereszty bárónak, Séra István gárdaparancsnoknak és Ferencz Lajos ügyvédnek a megye határán kellett volna fogadnia Dálnoki Miklós Bélát, de senki sem tudta, milyen irányból fog érkezni a vezénylő tábornok.

Egy rendelkezés értelmében reggel nyolckor kezdhette meg a lakosság az épületek díszítését, miután az utolsó román katona is elhagyta a várost. Közben érkeznek a főtérre az ünneplőbe, népviseletbe öltözött városlakók, saját zászlójuk alatt vonulnak fel a különböző ipartestületek, egyesületek, tűzoltók. Megérkeznek a rendfenntartó árkosi, kőröspataki, kálnoki tűzoltók saját zenekarukkal, és kordont vonnak a felsorakozó közönség előtt, ügyelnek a rendre.
Kilenc órakor adták át a román parlamenterek Sepsi­szentgyörgy városát a magyar küldöttségnek. Íme, hogyan emlékezik Czikó Árpád közgazdász, akkor kisdiák, az emlékezetes percekre: ,,A sepsiszentgyörgyi kávéház ablakában — a mai színház épületében — írták alá a jegyzőkönyvet. Megjelent a magyar parlamenter kocsi fehér zászlóval. Egy tiszt ült benne... Amikor a tiszt kiszállt, ölben vitték be a kávéházba, hatalmas ünneplésben részesítették. Aztán a román parlamenter elkísérte a kocsit a város széléig. Amire visszajött a Csíki utca végéről, már az egész város piros-fehér-zöld zászlókkal volt feldíszítve, s ahogy a Csíki utca sarkán befordult, látva a kitódult tömeget, felállt — őrnagy volt —, és végig tisztelegve hagyta el a várost. Em­lékezetes gesztus,a lakosság megtapsolta." (Idézet B. Kovács Andrásnak Czíkó Árpáddal folytatott beszélgetéséből)
Motorkerékpáros előőrsök jelennek meg, virágokkal halmozzák el őket, cirkálnak a főtéren, közeledik a bevonulás. Közben sorra felvonulnak a menekültek: a hétfalusi csángók, az új életet kezdeni szándékozó brassói magyarok, a regáti menekültek. Jelszavak hangzottak el... kórusban követelték vissza a dél-erdélyi városokat.
Befut egy-egy kis Balilla gépkocsi, melyek egyikén sepsiszentgyörgyi származású tisztek érkeznek, köztük József Ákos alezredes, a Székely Mikó Kollégium 1916-ban érettségizett diákja, a Ludovika Akadémia végzettje...
Már a délutáni órákban vagyunk, mikor megjelennek a főcsapat gépkocsiosztagai. Egy csónakos motorkerékpár érkezik, román altiszt vezeti, hajójában az itt maradt utolsó román tiszttel. A virággal teleszórt főúton érkező bevonulókat virágesővel, véget érni nem akaró éljenzéssel fogadja a lakosság. A menetoszlop meg-megáll, az emberek szorongatják a bevonulók kezét, virágcsokrokat dobálnak, adnak át...

(Részlet József Álmos Bevonulás Sepsi­szentgyörgyre, 1940 című, a napokban megjelenő könyvéből)

Könyvbemutató csütörtökön 18 órakor a Székely Mikó Kollégium dísztermében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-09-15: Pénz, piac, vállalkozás - :

Hírbörze

A válságnak nincs vége
Az IMF vezetője szerint mindaddig nem lesz vége a globális gazdasági válságnak, amíg nem következik be jelentősebb csök­kenés a munkanélküliség területén. Domi­nique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója szerint ,,teljesen helytelenek azok a kijelentések, hogy már mögöttünk van a válság". Dominique Strauss-Kahn az IMF és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) közös konferenciáján szólalt fel, amely a munkahelyteremtés kérdésével foglalkozik a gazdasági növekedés közepette.
2010-09-15: Magazin - Józsa Lajos:

Harc a pestis ellen

Szigorú intézkedéseket közöl a székek vezetőivel 1813-ban Cserei Miklós, Háromszék adminisztrátora. Azokra, akik a pestis elleni utasításokat nem tartják be, halálos ítéletet is kimondhatnak.