Mi, hol, mikor?

2010. szeptember 16., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Városünnep
Barót Polgármesteri Hiva­tala pénteken 11.30 órától ünnepséget szervez a város és a magyarországi Zirc testvérvárosi kapcsolatának 20. jubileumára.

Program: jubileumi kopjafa és em­lékplakett leleplezése a városháza udvarán, a jubileumi testvérvárosi emlékplakettek és emlékérmék átadása, fellép a Rozmaring kórus, 12 órától ünnepi tanácsülés, a testvérvárosi szerződés megerősítése, 13 órától koszorúzás Barót néhai díszpolgára, Boda János sírjánál, 13.30-tól a Közös emlékeink című kiállítás meg­nyi­tója a városi művelődesi ház kistermében, fellép a Ká­joni Consort régizene-együttes, 17 órától kulturális műsor a nagyteremben, fellépnek a művelődési ház mozgásművé­szeti csoportjai, valamint Tó­kos Melinda előadóművész.

Könyvbemutató
A sepsiszentgyörgyi Szé­kely Mikó Kollégium dísztermében ma 18 órakor bemutatják József Álmos Bevonulás Sepsiszent­györgyre, 1940 című könyvét.


Utcazene-fesztivál
Sepsiszentgyörgyön az ERSZI szervezésében pénteken és szombaton zajlik az utcazene-fesztivál naponta három helyszínen: 15—20.45 óráig az Erzsébet parkban a zenepavilonnál, 17—2 óráig a Bistro Kertben, 17.45—22.15-ig a Teinben. A rendezvény ingyenes, a részletes program a www.suf.mlap.hu-n.


A kulturális örökség napjai
Az Európa Tanács 1991-ben hirdette meg minden év szep­tember harmadik hétvégéjére. A rendezvénysorozat eredetileg francia földön született, a következő évben a Benelux államokban, Skóciában és Svédországban is nagy sikert aratott, végül 1991-ben az Európa Tanács karolta fel az Európai Unió támogatásával. Háromszéken Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezi meg a rendezvényt, ami itt már pénteken kezdődik. A pénteki program: Kézdivásárhelyen a Bod Péter Tanítóképzőben 13 órától Rene­szánsz falfestmények a torjai Apor-kúriában címmel Tüzes István restaurátor tart vetített képes előadást, Sepsiszentgyör­gyön a Székely Mikó Kollégium díszteremében 14 órától Barabás Miklós, a nemzet festője témával Jánó Mihály művészettörténész vetített képes előadása látható. Kézdivásárhelyen a Vigadó kistermében 17 órakor Zakariás Attila megnyitja a Székelyföld népi építészete című, harmincéves kutatómunkáját illusztráló, rajzokból és fényképekből álló kiállítását.


Hitvilág
Férfi-női kapcsolatokról, sze­relemről, szexualitásról tart előadást a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban szombaton 10 órától az ismert magyarországi előadó, Varga Péter, akinek Spielhózni címmel könyve is jelent meg. Az interaktív előadásra várják a 16 éven felüli fiatalokat, akiket kérnek, hogy a közös ebédhez vigyenek magukkal egy szendvicset. A rendezvény a 18 órai szentmisével zárul. (józsa)

Képernyő
Az Erdővidék Térségi Tele­vízió mai műsora: 19.30 Iden­titás Jegyében Erdővidéki Alko­tótábor — A Dr. Fábián László Egyesület negyedik képzőművészeti tábora. 19.50 XIII. bajtársi találkozó. Erdő­vidéki hon­védek visszaemlékezései. 20.25 Az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) Erdélyi Unitárius If­jú­sági Kon­ferenciája Vargya­son. Nem­zetpo­litika és az ifjúság szerepvállalása. Tőkés Lász­ló, az Európai Parlament alelnökének előadása. 20.45 Zor­kóczy Zenóbia előadóművész műsora Nagyajtán. A televízió adásai a www.erdtv.com internetes portálon is nézhetők.


Kékfény
Autólopás. Kedd reggel riasztotta valaki a rendőrséget, hogy egy sepsiszentgyörgyi cég udvaráról ellopták a kocsiját (az indítókulcs benne volt). A helyszínelő csoport megállapította, hogy a tettes a kerítésen mászott át. A nyomozók a kőröspataki rendőrök bevonásával néhány óra alatt megtalálták a gépkocsit, és rövidesen azonosították a gyanúsítottat is G. Zoltán (51) sepsiszentgyörgyi lakos személyében, aki bejelentetlenül Kőröspatakon lakik. Az indítókulcsot nála találták. A férfit más, lakásokból és cégektől való lopással is gyanúsítják, ezért 24 órára lecsukták, és előzetes letartóztatását kérték a bíróságtól.
Előzetesben az erőszaktevő. A kézdivásárhelyi bíróság kedden elrendelte Sz. Sándor (32) kézdivásárhelyi lakos 29 napos előzetes letartóztatását. A férfit azzal gyanúsítják, hogy vasárnap este megerőszakolt és kirabolt egy kiskorút.
Lopások. Kedden a kézdivásárhelyi bűnügyi nyomozók azonosították K. Gábor (34) kovásznai és Z. Gligor (20) torjai lakost, akit azzal gyanúsítanak, hogy 150 kg káposztát lopott el egy mezőgazdasági parcelláról. Nyomozás közben felmerült annak az alapos gyanúja is, hogy szeptember 5—6-án éjjel egy kézdivásárhelyi cégtől cigarettát és szeszes italokat zsákmányoltak. A nyomozást tovább folytatják.
(Rendőrségi tájékoztató)


IV. Szórványtalálkozó
A Berecki Református Egy­házközség vasárnap az oroszfalvi református templomban szervezi meg negyedik szórványtalálkozóját. Az ünnepség programja: 12 órától istentisztelet, igét hirdet Beder Imre kézdivásárhelyi lelkipásztor, az egyházközség helyzetéről beszámol Raff Róbert, 13.30-től szeretetvendégség a Vadrózsa vendéglőben, zenél a lemhényi Junior Együttes. Az ünnepségre minden érdeklődőt szeretettel elvárnak felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül.


Tegyünk is valamit a tisztaságért!
A Let’s Do It, Romania! projekt kezdeményezői azt tűzték ki célul, hogy a hazai zöldövezetekről egy nap leforgása alatt eltüntessék a szeméthegyeket. A Kovászna megyei csapat egy olyan hálózat összeállításán dolgozik, amely minden nagyobb településre kiterjed. Várják azon Kovászna megyei polgármesteri hivatalok, iskolák, egyetemek, más intézmények, ifjúsági szervezetek vagy magánvállalkozók és nem utolsósorban magánszemélyek jelentkezését, akik a továbbiakban megszervezik helyi szinten a szeptember 25-ére kitűzött általános szemétgyűjtést. Jelentkezni és érdeklődni Kelemen Évánál lehet, telefon: 0742 407 823, e-mail: kelemen_eva@vipmail.hu. Jelent­kezési határidő: szeptember 19.

Röviden
Toborzó. Újraindul a kézdivásárhelyi Vigadó színjátszó csoportja, a csapatot bővíteni szeretnék. Az érdeklődőknek szombaton 15 órától versenyvizsgát tartanak. 14 és 21 év közötti fiatalok jelentkezését várják, akik részt szeretnének venni a színjátszó csoport tevékenységében (próbák szombatonként 15 és 19 óra között). A színjátszó csoportot Kolcsár József színművész fogja vezetni.
Túra. Szombaton a hetedik honismereti túrára várják az érdeklődőket Erdővidéken. Úticél a Vargyas-szoros, Szé­kelyszál­dobosról megközelítve. Túravezető: Lőrincz Sándor biológiatanár. Indulás 9.30-kor a baróti buszmegállóból autóbusszal Székelyszáldobos központjáig, onnan az útvonal: református templom—Szíki borvíz—Tölgyes-patak völgye—Bartha-bérc—Vasásás—Vásárhelyi tanya—Hidegaszó-patak völgye—Vargyas-szoros. Onnan traktorutánfutón Vargyasra, majd autóbusszal vissza Barótra. A gyalogtúra becsült hossza 17 km. A résztvevők vigyenek élelmet (szalonnát), ivóvizet, esőköpenyt és a buszjegyek árát (kb. 10 lej diákoknak, 20 lej felnőtteknek). 14 éven aluli kiskorúak csak felnőtt kísérővel vehetnek részt. További információk a http://erdovidek.webly.com honlapon vagy a 0746-089140-es telefonon Demeter Zoltánnál. t A sepsiszentgyörgyi Nemere Természetjáró Kör szervezésében szombaton és vasárnap moldvai csángó körút lesz a Sepsiszentgyörgy—Ojtoz—Gorzafalva—Onyest—Egyedhalom—Külsőrekecsin—Trunk—Bákó—Pusztina—Tatros völgye a három gyimesi nagyközséggel—Csík­szép­víz—Csíksomlyó—Sepsiszentgyörgy útvonalon. Szál­lás Pusztinán. A résztvevők megismerkednek dr. Benedek Márton ferences pap életútjával, felkeresik szülőházát, a csodakutat, valamint sírját is a trunki temetőben. Telefon: 0742 542 524.
Tegyél a becsületért! A Pro Democraţia Egyesület Brassói Klubja (APD — Club Brasov) ma és holnap Sepsiszentgyör­gyön a Lábas Házban felkészítőt tart civil szervezeteknek és a helyi sajtónak a korrupcióellenes kampány keretében. Ez alkalommal bemutatják a Drumul spre integritate (Út a tisztesség felé) című kézikönyvet is. Bővebb felvilágosításért hívják Laura Istrate programkoordinátort a 0724 305 534-es telefonon, e-mail cím: apdclubbv@gmail.com.
Megváltozott a helyszín. A Zöld Nap Egyesület és Kézdivá­sárhely Polgármesteri Hivatala a hét végén Kézdivásárhelyen a 2-es számú óvoda udvarán és nem Fortyogófürdőn tartja a háromszéki fiatal önkénteseknek szervezett táborát.
Áramszünet. Ma és pénteken 9—15 óráig Uzonban a 4-es transzformátorállomás körzetében szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-09-15: Sport - Tibodi Ferenc:

Sport

Tipp-vb
Felhívjuk a Háromszék és a Régió Rádió által a labdarúgó-világbajnokság alatt közösen rendezett Tipp-vb nyerteseinek figyelmét, hogy a díjakat szeptember 17-ig még kiválthatják, vagy értékesíthetik vásárlási utalványaikat.
2010-09-16: Sport - :

A KSE a második, a Sepsi FC a nyolcadik (Teremlabdarúgás)

Mint ismeretes, felemásra sikeredett a háromszéki csapatok debütálása a teremlabdarúgó-bajnokság 2010—2011-es évadában.