Tetőzött a vízadósság

2010. szeptember 16., csütörtök, Közélet

Egyre többen késnek a vízszámla kifizetésével, a szolgáltató adósságai soha nem látott szintre emelkedtek: a megye városaiban élők összesen másfél millió lejjel tartoznak a sepsiszentgyörgyi közüzemeknek — közölte Kató Béla fejlesztési igazgató, aki szerint félő, hogy a helyzet tovább romlik, hiszen nyáron, a kisebb lakásfenntartási költségek idején szoktak inkább törleszteni az emberek, de most már lassan kezdődik a fűtési idény.

A gond a tömbházakban van, ahol nem lehet csak úgy elzárni a csapokat, hiszen így néhány adós miatt az egész lépcsőházat büntetik — és mivel a közüzemeknek nem a családokkal, hanem a lakótársulásokkal van szerződésük, a gondnokokkal tárgyalnak: nekik ugyanis vannak eszközeik a pénz behajtására, csak nem mindig élnek velük. A másik út igen-igen hosszadalmas: be kell perelni a lakótársulást, annak a nem fizető lakót, évek is eltelhetnek, amíg végrehajtásra kerül sor. Tavaly a közösségi rendőrség segítségével sikerült lefaragni a kinnlevőségekből, az idén még nem folyamodtak karhatalomhoz, még keresik a megfelelő módszert, a felszólítások ugyanis csak a saját mérőórákkal rendelkezők esetében hatékonyak. A bosszantó az, hogy a 172 megyeszékhelyi lakótársulásnak csak negyede tartozik (pedig azokon belül is vannak pontosan fizető fogyasztók), ez mégis az egész céget a működésképtelenség szélére sodorja. Van, aki évek óta ingyenvízzel él — csak így magyarázható, hogy Sep­si­szentgyörgyön 900 000 lejes az adósság (ebből mintegy 70 000 lej egyetlen társulást terhel), Kéz­di­vásárhely és Kovászna mint­egy 200 000 lej befizetésével késik, Bodzaforduló pedig 70 000 lejjel, ami tengernyi víz, ha utánaszámolunk: ezer liter ára 2,25 lej, tehát 666,6 millió liter víz folyt el az adósok csapjain. És ez nem csak a közüzemeknek kár...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-09-16: Közélet - Bokor Gábor:

Feltűnési viszketegségben a fürdővendég

Nemrég fejezték be a Karácsony-patak mederfalainak felújítását.
Kellemetlen meglepetésben volt részük a kovásznai polgármesteri hivatal tisztviselőinek. Szeptember 13-án — épp az iskolakezdés napján — a környezetvédelmi felügyelőség képviselői jelentkeztek ellenőrzésre.
2010-09-16: Közélet - :

Újabb testvértelepülés

A Kecskemét melletti Balószöggel, fiatal telepítésű, rendezett, figyelemre méltó gazdasági potenciállal rendelkező nagyközséggel (repülőgyár, repülőtér, húsfeldolgozó, ultramodern idősotthon termálfürdővel!) véglegesített testvér-települési szerződést Mikóújfalu önkormányzata.