Békési levelekSzelídek és okosak

2010. szeptember 16., csütörtök, Világfigyelő

"Ebben a helyzetben nem a csörtetők kiszűrése és félreállítása a fő feladat, hanem a jobb érzésűek meggyőzése arról, hogy nem engedhetik át a terepet a nyomulósoknak. Ha az okosak és tisztességesek mulyán félreállnak, ne csodálkozzanak a következményeken."

Ezt írta Surján László, a KDNP európai parlamenti képviselője az önkormányzati választásokkal kapcsolatban. Ám a kutya sem állt félre, és nem engedett át semmit, hanem a "nagy testvér" helyi képviselője önállósította magát és csapatát.
Surján így ír még: "Ígéret szép szó, ha megtartják, fáj. Olykor nagyon. A Fidesz megtette, amit vállalt: kisebb parlamentet akart, s meg is hozta az erre vonatkozó törvényt. Kisebb önkormányzatokat hirdetett, s ezt is meglépte, ráadásul oly gyorsan, hogy már októberben kisebb létszámú testületek jönnek létre. Mi itt a baj? Csupán annyi, hogy a Fidesz—KDNP embereinek rá kell jönniük: aki Á-t mond, B-t is mondjon, azaz sokan, akik eddig részesei voltak a hatalomnak, most nem lesznek azok. Nincs elegendő hely. A mostani képviselők rádöbbentek, négy év múlva aligha maradhatnak bent az országgyűlésben. Megpróbálnak hát elcsípni egy polgármesteri posztot, ahol megmaradhatnak 2014 után is. Eredmény: feszültség. Minden feszültség hozhat magával valami jót. Ha a létszámcsökkenés megtisztulással, a törtetők helyett az alkalmasabbak pozícióhoz juttatásával jár, nagyot nyer a Fidesz—KDNP szövetség. Ámde lehet, hogy most nem a rátermettebbek, hanem a nyomulósabbak foglalják el a pozíciókat. Arról nem érdemes álmodozni, hogy minden posztot angyalok foglalnak el. A nagy kérdés, hogy milyen arányban jutnak megbízatáshoz a hatalommal felelősséggel élők és az azzal visszaélők. A hataloméhes törtetők, csörtetők világa minden jóérzésű embert taszít, egy ilyen csapattal nem lehet választást nyerni, de még a pártokon belül sem sikerül majd túlzott arányban érvényesülniük. A pártok is emberekből állnak, akik bizony gyarlók, az esetek egy részében nagyon gyarlók. Sokat kell még dolgozni, hogy a keresztény szellem napvilága ragyogjon be minden ház ablakán. Kérlek, ne veszítsed el a kedvedet, elvárom ezt tőled is." Jelentem, nem veszítem, sőt. Mert mindennek eljön egyszer az ideje. Az Összefogással pedig elindult valami, ami jobb eredményt hozhat.
Hasonlóan látja a helyzetet Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke is. A nemrég megválasztott, társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár arra kérte a magyarokat, hogy legyenek okosak, mint a kígyók és szelídek, mint a galambok. (Máté 10:16.) Arra is figyelmeztetett, hogy lehet és kell tanulnunk a hibáinkból és a mulasztásainkból, és mindenekelőtt meg kell tanulni a rosszat jóvá tenni.
A szelídség ugyanis nem gyávaság, hanem nyugodt, higgadt hozzáállás, megingathatatlan lelkiállapot. Egy viharos viselkedés ellenében nem visszavágni, nem megijedni kell, hanem bölcsen mérlegelni és cselekedni. A szelíd ember nem ijed meg a saját árnyékától, mert tudja, mit akar. Erős és szívós jellem, mely meg tudja magát fékezni, hogy ne robbanjon mindjárt. A szelíd ember ura saját indulatának és gondolatának. Ha valaha szükség volt szelíd emberekre, akik stabilan állnak meggyőződésük mellett, de gyengéden viszonyulnak a problémákhoz, akkor az ma van.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-09-16: Világfigyelő - :

Sarkozy: fogadjon be romákat Reding

Fogadjon be Viviane Reding romákat Luxemburgban, a saját hazájában — javasolta állítólag Nicolas Sarkozy francia államfő a kormányának a romákkal szembeni fellépését bíráló luxemburgi EU-biztosnak tegnap a francia kormánypárti szenátorokkal elköltött ebédjén.
2010-09-16: Világfigyelő - Farkas Réka:

Röviden

Hivatalos nyelv lehet a magyar Kárpátalján
Regionális nyelv lehet a magyar Kárpátalján, ha az ukrán parlament elfogadja az új nyelvtörvényt. Ez azt jelentené, hogy az ukrán mellett a magyart is használhatnák a hivatalokban és a közintézményekben.