Röviden

2010. szeptember 16., csütörtök, Világfigyelő

Hivatalos nyelv lehet a magyar Kárpátalján
Regionális nyelv lehet a magyar Kárpátalján, ha az ukrán parlament elfogadja az új nyelvtörvényt. Ez azt jelentené, hogy az ukrán mellett a magyart is használhatnák a hivatalokban és a közintézményekben.

A jogszabály szerint az a nyelv számítana regionálisnak, amit egy adott területen élők legalább tíz százaléka használ. Kárpátalján mintegy száz településen haladja meg a magyarok lélekszáma ezt az arányt. Ezeken a településeken mindenhol hivatalos nyelv lehet a magyar. A történelem során itt többször változtak a határok. ,,Egyszerűen képtelenség egymás után elsajátítani minden ország nyelvét" — vélekedett Roják Mária Császlóc polgármestere. Ha megvalósulna a tervezet, a bíróságokon magyarul tárgyalhatnák az ügyeket, valamint a választásokra nyomtatnának magyar nyelvű szavazócédulákat is.


Meghívták a NATO-csúcsra Oroszországot
Meghívták a november 19—20-án Lisszabonban tartan­dó NATO-csúcstalálkozóra Oroszországot is — közölték Brüsszelben az atlanti szervezet diplomatái. A meghívást tegnap küldte el Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, és most várják az orosz választ. Korábbi közlések szerint a NATO-csúcstalálkozón való orosz részvétel attól függött, elég közel kerülnek-e egymáshoz az előzetes egyeztetések során a két fél elképzelései a nemzetközi biztonság jövőjével kapcsolatban. A NATO új stratégiai koncepciót akar elfogadni Lisszabonban, és az oroszok többször bírálták a dokumentum tervezetét, mondván, hogy az — alaptalanul — a szövetségre nézve fenyegetésként állítja be Oroszországot. A NATO ezt tagadja, de hangsúlyozza, hogy Moszkva magatartásában lát aggodalomra okot adó elemeket.


Betiltották a burkát Franciaországban
Franciaországban a szenátus is megszavazta azt a törvényt, amely megtiltja az arcot teljesen elfedő kendő — lényegében két iszlám női viselet, a nikáb és a burka — viselését nyilvános helyen. A tilalom jövő tavasszal lép hatályba, ha az alkotmánybíróság nem talál benne hibát. Franciaország az első európai állam, ahol ilyen általános tilalmat fogadtak el. Hasonló törvény készül Belgiumban is. Franciaországban hivatalos becslés szerint mintegy 1900 nő hord ilyen viseletet. A törvény szövege úgy fogalmaz, hogy az arc eltakarása tilos közterületen. A szabálysértőket 150 euróval és/vagy állampolgári ismeretek tanfolyammal büntetik. Egy év börtönnel és 30 000 euró pénzbüntetéssel sújtják azt, aki rákényszerít egy nőt az ilyen viselet hordására.

Szlovéniába látogatott Schmitt Pál
A szlovén—magyar gazdasági együttműködésről és a két ország nemzeti kisebbségeinek helyzetéről tárgyalt Schmitt Pál magyar és Danilo Türk szlovén köztársasági elnök tegnap Ljubljanában. Schmitt Pál, egynapos munkalátogatása során a magyarországi több mint háromezer fős szlovén és a Szlo­véniában élő, több mint hatezer fős magyar kisebbség helyzetét, valamint a két ország külpolitikai törekvéseinek összehangolását emelte ki. Meg­említette, hogy Szlovénia már túl van az Európai Unió soros elnökségén, és bebizonyította, egy ,,kis ország is képes Európa dolgait kézbe venni". Hang­súlyozta, hogy Magyar­ország érdekelt az évi 1,3 milliárd eurónyi kereskedelmi forgalom további növelésében Szlové­niával. Danilo Türk szlovén államfő hangoztatta: Szlo­vénia arra törekszik, hogy a kétnyelvűség fejlődjék azon a területen, ahol a magyar nemzetiség él. Hozzátette: azt szeretnék, ha Magyarországon is fejlődne a szlovén kisebbség a Rába-vi­déken.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-09-16: Világfigyelő - Pálmai Tamás:

Szelídek és okosak (Békési levelek)

"Ebben a helyzetben nem a csörtetők kiszűrése és félreállítása a fő feladat, hanem a jobb érzésűek meggyőzése arról, hogy nem engedhetik át a terepet a nyomulósoknak. Ha az okosak és tisztességesek mulyán félreállnak, ne csodálkozzanak a következményeken."
2010-09-16: Riport - Fekete Réka:

Akik saját törvényeik szerint élnek (A nyomor birodalmában)

Ide a látogató be sem fér
A sepsiszentgyörgyi Csíki negyedi szociális otthonba látogatót már a bejáratnál megcsapja az emberhez méltatlan, mostoha körülmények légköre. Először csak a bűzzel találkozik, a lépcsőkön felfelé araszolva ellenben húsba vágó nyomor elevenedik meg szeme előtt.