Öngyilkosság HáromszékenFélszáz elvesztett élet

2010. szeptember 16., csütörtök, Család

Idén fél év alatt másfélszer annyian kíséreltek meg öngyilkosságot Háromszéken, mint tavaly hat hónap alatt, a halállal végződő próbálkozások száma pedig évente változó, megyénkben átlagban negyvenöt és ötvenöt között ingadozik.

Az öngyilkosság megelőzésének világnapja (szeptember 10.) alkalmából a megyei közegészségügyi igazgatóság közzétette az elmúlt három év háromszéki adatait, amiből kiderül, ötször-hatszor több férfi lesz öngyilkos, mint nő, de legkevesebb másfélszer több nő kísérel meg öngyilkosságot.
Kovászna megyében 2007-ben negyvenheten, 2008-ban ötvenheten, 2009-ben negyvenhatan lettek öngyilkosok, idén az első fél évben ötvenketten próbálkoztak önkezükkel véget vetni életüknek.
Az Egészségügyi Világszer­vezet (WHO) tavalyi adatai szerint évente egymillió ember követ el öngyilkosságot, a legtöbbet Litvániában, Orosz­or­szág­ban és Németországban. Az utóbbi években Romániában az öngyilkosságok száma meghaladta a közúti balesetek áldozatainak arányát, és egyes becslések szerint az öngyilkossággal legtöbbször összefüggésbe hozható neuropszichiátriai zavarok felelősek a fogyatékosságok egyharmadáért, a kórházi ellátási költségek 15 százalékáért, a gyógyszerköltségek közel egynegyedéért, valamint a szociális munkások terhelésének feléért.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-09-16: Család - Jártó Kocsis Edit:

Fogyókúra (Doktor Bubó esetei)

Ahogy a civilizált világ minden táján, Kerekerdőn is egyre nagyobb lett az érdeklődés a manökenszakma, na meg a tánc iránt. Nyakra-főre nyíltak a különféle manökenképzők és tánciskolák, hirdetve, hogy mindenkinek tárva az út egy ragyogó karrier felé, csak el kell fogadni az ajánlatukat, és élni a lehetőséggel.
2010-09-16: Család - Puskás Attila:

Nem hal szomjan a porcsinrózsa

Igazi túlélő a porcsinrózsa (Portulaca grandiflora). Hány­szor figyeltem meg szinte táptalaj nélküli, homokos fal mentén, amint vidáman élte világát, gondosan őrizve apró, fenyőtűszerű leveleiben a nedvességet.