Nem hal szomjan a porcsinrózsa

2010. szeptember 16., csütörtök, Család

Igazi túlélő a porcsinrózsa (Portulaca grandiflora). Hány­szor figyeltem meg szinte táptalaj nélküli, homokos fal mentén, amint vidáman élte világát, gondosan őrizve apró, fenyőtűszerű leveleiben a nedvességet.

Ez a végtelenségig igénytelen, szárazságtűrő ker­ti növényünk csak egyet kér tőlünk: ne helyezzük el árnyékos helyen, mert azt nem szereti. Öntözést csak végső esetben igényel, de ezt jelzi lankadásával.
Tulajdonságai teszik alkalmassá sziklakerti növényként, de ágyásokban, falak mentén számos színben pom­pázó virágai, melyek olykor fodrosak, selymesen fénylőek, szintén kedveltek. Nem szeretik a borús, esős időt. Ezt virágaik bezárásával jelzik.
Ha megismertük növényünket, nem fogunk többet megválni tőle. Az áprilisban üveg alá vetett magvaiból kelt palántát májusban ültethetjük ki. Óvakodjunk a túlöntözéstől!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-09-16: Család - Fekete Réka:

Félszáz elvesztett élet (Öngyilkosság Háromszéken)

Idén fél év alatt másfélszer annyian kíséreltek meg öngyilkosságot Háromszéken, mint tavaly hat hónap alatt, a halállal végződő próbálkozások száma pedig évente változó, megyénkben átlagban negyvenöt és ötvenöt között ingadozik.
2010-09-16: Család - :

Erőszak az iskolában

Ingrid Rose egyesült államokbeli pszichológus Az iskolai erőszak című könyvének bemutatóján Budapesten Ranschburg Jenő pszichológus professzor többek között arról beszélt, hogy az iskolarendszer gyermekekkel szemben támasztott teljesítménykényszeréből is fakad az iskolai erőszak terjedése.