A Kulturális Örökség NapjaiKockakövön tizenkét csillag

2010. szeptember 17., péntek, Közélet

Nem újdonság már mifelénk sem a Kulturális Örökség Napjai nevű rendezvény, bejáratottnak ugyan még nem mondható, de néhány év után egyértelmű: igenis, igény van rá.

A Kulturális Örökség Napjait az Európa Tanács hirdette meg 1991-ben, célja ingyenesen megtekinthetővé tenni a nyilvánosság számára emlékhelyeket, műemlékeket ― erre utal logója, zászlaja is, a kockakőbe karcolt épületkörvonalakat övező tizenkét csillag.

Háromszéken tavaly nagy sikert aratott az autóbuszos tanulmányút, valóságos karaván alakult ki, hiszen akik a buszra nem fértek fel, személygépkocsikkal követték azt ― természetes, hogy idén is szervez a Kovászna Megyei Kulturális Központ hasonló tanulmányutat, s nem is egyet, de kettőt. S hogy az érdeklődés lankadatlan, jelzi: a Székelyföld épített öröksége és a Háromszék épített öröksége című túrákra már nincs hely az autóbuszokon.
Idén kevesebb kiegészítő rendezvény tapad a Kulturális Örökség Napjaihoz, a Székely Nemzeti Múzeum ezúttal is igen változatos és szórakoztató családi programokkal várja az érdeklődőket. A torjai Apor-kúria falfestményeiről és a Barabás Miklós festőről tartott előadások számára viszont jobb helyet találni sem lehetett volna: a Bod Péter Tanítóképző és a Székely Mikó Kollégium. A Székelyföld népi építészetét kutató Zakariás Attila kiállítását ezúttal a kézdivásárhelyieknek mutatja be, és természetesen nem maradhat el a gelenceiek akár már saját lábán is megálló rendezvénye, a Jancsó-napok. És akkor ott van még a templomok, kastélyok, udvarházak, helyi gyűjtemények, múzeumok felfedezésre váró hosszú sora, melyek ilyenkor látogathatóak, közülük néhány ― az aldobolyi Hollaky-kúria például ― csak most.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-09-17: Közélet - Farkas Réka:

Utcára vonulnak az elégedetlenek (Tüntetnek Sepsiszentgyörgyön)

A sepsiszentgyörgyi prefektúra előtt szervez tüntetést hétfőn az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség megyei szervezete, 12 órára várják tagjait és mindazokat, akik elégedetlenek a kormány megszorító intézkedéseivel — közölte a Háromszékkel Berde Zsuzsa.
2010-09-17: Közélet - Mózes László:

Kevesebb, így drágább a pityóka

Mintegy felét takarították be a háromszéki burgonyatermésnek, az eddigi adatok egyelőre kisebb terméskiesést mutatnak, mint a 20—25 százalék, amire a megyei mezőgazdasági igazgatóság korábban számított.