Szlovák nyelvtörvényA Magyarok Kerekasztala elégedetlen a módosítással

2010. szeptember 29., szerda, Világfigyelő

Elégedetlen a szlovák államnyelvtörvénynek a pozsonyi kormány által javasolt módosításával a civil szervezeteket tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK).

"Amennyiben a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa (parlamentje) is megszavazza ezeket a módosító javaslatokat, a törvény szigora néhány esetben ugyan árnyalatnyit enyhül, alapjaiban azonban nem módosul, a kisebbségek nyelvhasználatát továbbra is hátrányosan érinti, és félreértelmezésekre adhat lehetőséget" — áll az SZMK tegnap kiadott nyilatkozatában. Az SZMK szerint az államnyelvtörvény eredeti filozófiája megmaradt. A jogszabály továbbra is egyedüli és felsőbbrendű nyelvi normaként kezeli a szlovák nyelvet nemcsak a hivatalos érintkezésben, hanem a közélet és a magánélet egyes területein is. Továbbra is tilt, büntet és félelmet kelt — vélik. Az SZMK ugyanakkor kifogásolja, hogy a javaslat meglepő módon kiterjeszti a pénzbüntetéssel sújtható alanyok körét, hiszen elvileg magánszemélyek is büntethetők. Megítélésük szerint ez ko­moly visszalépést jelent a nyelvtörvény korábbi változatához képest is. A civil szervezetek képviselői hiányolják, hogy a jogszabály módosításáról nem folyt társadalmi vita, a kormány nem egyeztetett a kisebbségekkel, s ehelyett politikai alkuk kérdésévé vált a törvénymódosítás végső meg­fogalmazása.
Sajnálatosnak tartják, hogy Knut Vollebaeknek, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának a ja­vaslata értelmében nem került sor egyszerre az államnyelvtörvény és a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosítására és összehangolására, illetve a kisebbségek jogállásáról szóló törvény kidolgozására.
Az SZMK azt ígéri, hogy elkészíti a kisebbségi nyelvhasználatot érintő saját javaslatát, s arra kéri az EBESZ kisebbségügyi főbiztosát, hogy a továbbiakban is ösztönözze és kísérje figyelemmel a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosítását, illetve a kisebbségek jogállását szabályozó törvény kidolgozását.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-09-29: Világfigyelő - :

Budapest és Pozsony rendezné a vitás kérdéseket (Magyarországon az EBESZ kisebbségi főbiztosa)

Magyarország és Szlovákia a jövőben minden vitás kérdést kétoldalú keretek között kíván rendezni, a párbeszéd a politika egész spektrumát felölelő tizenkét vegyes bizottságban folyik majd — tájékoztatta Németh Zsolt magyar külügyi államtitkár tegnap Budapesten Knut Vollebaeket, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségi főbiztosát.
2010-09-29: Világfigyelő - :

Leváltották a moszkvai polgármestert (Oligarhák harca Oroszországban)

Dmitrij Medvegyev orosz államfő tegnap bizalomvesztés indokával rendeleti úton, azonnali hatállyal eltávolította tisztségéből Jurij Luzskov moszkvai polgármestert.