Oligarhák harca OroszországbanLeváltották a moszkvai polgármestert

2010. szeptember 29., szerda, Világfigyelő

Dmitrij Medvegyev orosz államfő tegnap bizalomvesztés indokával rendeleti úton, azonnali hatállyal eltávolította tisztségéből Jurij Luzskov moszkvai polgármestert.

Luzskov tizennyolc éven át állt a moszkvai önkormányzat élén: többször nagy többséggel meg­választották, majd amikor a fővárosi polgármester választhatóságát eltörölték, Vlagyimir Putyin akkori elnök újra kinevezte. Mandátuma jövőre járt volna le. A polgármester többször is bírálta Medve­gyevet, s ezt a Kremlben úgy értékelték, hogy éket akar verni az államfő és Putyin miniszterelnök közé. Medvegyev Vlagyimir Reszint, Luzskov első helyettesét bízta meg ideiglenesen a polgármesteri teendők ellátásával. Luzskov várható eltávolítása egy ideje már nyílt titok volt: két televíziós csatorna élesen bíráló hangvételű, nyílt vádakat tartalmazó dokumentumfilmeket vetített róla, ami csakis felsőbb hozzájárulással volt lehetséges. Luzskovot hosszú ideje korrupcióval vádolták, s azzal, hogy nem a város és lakosai, hanem felesége, a milliárdos építési vállalkozó, Jelena Baturina javára dolgozik. A vezetés bizalmát azonban nem ez ingatta meg, hanem az, hogy Luzskov többször is bírálta Medvegyev elnököt, akinek megfigyelők szerint lépnie kellett.
Putyin a komiföldi Szik­tivkarban kijelentette: Luzs­kovnak idejében lépéseket kellett volna tennie, hogy normalizálja az államfőhöz fűződő viszonyát. Úgy vélte, Luzskov sokat tett Moszkváért, a mai Orosz­ország jelentős alakja, de az elnökkel nem volt jó a kapcsolata, noha beosztottja volt. Számos megfigyelő szerint a polgármester leváltása egyben a korrupció elleni valóságos harc kezdetét is jelenti.
Az Arhnadzor — Építészeti Felügyelőség — elnevezésű társadalmi szervezet, Luzs­kov egyik fő bírálója reménykedik a polgármester irányításával kidolgozott, élesen kritizált moszkvai távlati fejlesztési terv felülvizsgálatában. A szervezet szerint a polgármester regnálása alatt mintegy ezer moszkvai műemléket bontottak le, és sorra épültek a Luzskov-stílusúnak nevezett, poszt­mo­dernista épületek. Javasolták, hogy Zurab Cereteli, a Luzskov barátjának tartott szobrász műveit távolítsák el a város utcáiról, és helyezzék el őket egy szoborparkban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2010-09-29: Világfigyelő - :

A Magyarok Kerekasztala elégedetlen a módosítással (Szlovák nyelvtörvény)

Elégedetlen a szlovák államnyelvtörvénynek a pozsonyi kormány által javasolt módosításával a civil szervezeteket tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK).
2010-09-29: Világfigyelő - :

Kínai nyomásra panaszkodnak (Nobel-békedíj)

Peking politikai nyomásgyakorlással próbálja megakadályozni, hogy Oslóban az idei Nobel-békedíjat kínai másként gondolkodónak ítéljék.