Nobel-békedíjKínai nyomásra panaszkodnak

2010. szeptember 29., szerda, Világfigyelő

Peking politikai nyomásgyakorlással próbálja megakadályozni, hogy Oslóban az idei Nobel-békedíjat kínai másként gondolkodónak ítéljék.

Másfél héttel a kitüntetés odaítélése előtt a norvégiai Nobel-intézet igazgatója, Geir Lundestad az NRK tévécsatorna egyik adásában elmondta, hogy Fu Jing kínai külügyminiszter-helyettes nemrég a norvég—kínai kapcsolatok megromlásával fenyegetőzött, amennyiben a békedíjat egy kínai ellenzékinek ítélnék oda. Lundestad elmondta, hogy Peking már hasonló eszközöket vetett be 1989-ben is, amikor a dalai láma kapta meg a kitüntetést.
Az ázsiai ország polgárai közül a jelöltek listáján szerepel például Liu Hsziapao író, a kínai PEN Klub elnöke, akit még tavaly decemberben ítéltek tizenegy év börtönre az "államhatalom aláásása" miatt. A díj lehetséges várományosai között van Hu Csia AIDS ellen küzdő aktivista, valamint Gao Cseseng emberi jogokkal foglalkozó ügyvéd is. Az oslói bizottság október 8-án, jövő pénteken hozza nyilvánosságra döntését. Tavaly Barack Obama amerikai elnök vehette át a neves kitüntetést.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-09-29: Világfigyelő - :

Leváltották a moszkvai polgármestert (Oligarhák harca Oroszországban)

Dmitrij Medvegyev orosz államfő tegnap bizalomvesztés indokával rendeleti úton, azonnali hatállyal eltávolította tisztségéből Jurij Luzskov moszkvai polgármestert.
2010-09-29: Világfigyelő - Farcádi Botond:

Röviden

Bíróságon felel a rossz válságkezelésért
Az izlandi parlament úgy döntött tegnap, hogy Geir Haarde volt kormányfőnek bíróság előtt kell felelnie a vétkes mulasztás vádjára az ország pénzügyi rendszerének 2008-as összeomlásával kapcsolatban. A parlament 33 szavazattal 30 ellenében hozott határozatot a volt miniszterelnök bírósági felelősségre vonásáról. Haarde 2009 januárjában betegség miatt mondott le tisztségéről, pár hónappal az októberi pénzügyi vihar után, amely tönkretette az izlandi bankokat. Ő az első a világ vezetői közül, akinek ilyen váddal kell szembenéznie.