Röviden

2010. szeptember 29., szerda, Világfigyelő

Bíróságon felel a rossz válságkezelésért
Az izlandi parlament úgy döntött tegnap, hogy Geir Haarde volt kormányfőnek bíróság előtt kell felelnie a vétkes mulasztás vádjára az ország pénzügyi rendszerének 2008-as összeomlásával kapcsolatban. A parlament 33 szavazattal 30 ellenében hozott határozatot a volt miniszterelnök bírósági felelősségre vonásáról. Haarde 2009 januárjában betegség miatt mondott le tisztségéről, pár hónappal az októberi pénzügyi vihar után, amely tönkretette az izlandi bankokat. Ő az első a világ vezetői közül, akinek ilyen váddal kell szembenéznie.

Kövér: tönkretették az országot
Kövér László szerint az elmúlt négy-nyolc évben szándékosan hoztak rossz döntéseket az előző kormányok, különösen az önkormányzatokkal és a kistelepülésekkel kapcsolatban. A magyar Országgyűlés fideszes elnöke tegnap a Nógrád megyei Bátonyterenyén tartott lakossági fórumon azt mondta, az elmúlt négy-nyolc évben nemcsak a fejlesztési források nem érkeztek mindenhová, de az önkormányzatok kötelező feladataihoz járó pénzt is évről évre visszavágták. A kistelepüléseket a felszámolódás útjára lökték, megszüntették a közlekedési vonalaikat, kispostáikat, elsorvasztották az iskoláikat — így jellemezte Kövér László az elmúlt két ciklus önkormányzati politikáját. Hozzátette: a mostani kormány megpróbálja legelőször is helyrehozni mindazokat a károkat, amelyeket az elmúlt esztendők hibás, sőt, megítélése szerint szándékosan gonosz politikája okozott.


Évtizedekbe telhet a békemegállapodás
Évtizedekbe telhet az izraeli—palesztin békemegállapodás megkötése, amelyhez az iráni kérdést is rendezni kell — jelentette ki Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter tegnap az ENSZ Közgyűlése előtt, ahol a terület- és lakosságcserére vonatkozó saját tervét is ismertette. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő máris cáfolta, hogy a terv a hivatalos izraeli álláspont része lenne. Liberman felszólalásában azt fejtegette, hogy Izraelnek hosszú távú átmeneti megállapodás megkötésére kell összpontosítania, s évtizedekbe telhet, mire ezt sikerül megkötni. Liberman álláspontja ellentmond Benjámin Netanjahu izra­eli miniszterelnökének, aki elvben az elkövetkező egy évben végleges békemegállapodást próbál meg elérni a palesztinokkal.


Szigorítanák a bevándorlási törvényt
A francia nemzetgyűlés tegnap megkezdte a bevándorlási törvény szigorításáról szóló tervezet vitáját, amelynek alapján a tíz éven belül honosított franciáktól hatósági személy ellen elkövetett bűntett esetén megvonható lesz az állampolgárság. Az ellenzék és a kormánypárti képviselők egy része által egyaránt vitatott javaslat — amelyhez eddig ötszáz módosító indítvány érkezett — egyebek mellett egyszerűsíti a külföldiek hazatoloncolásának eljárását, beleértve az uniós állampolgárokét is. Ez utóbbi intézkedés a kelet-európai romák hazaküldésének megkönnyítését célozza, amelyet a nemzetközi bírálatok ellenére tovább folytat a francia kormány.


Feloszlatták a moldovai parlamentet
Feloszlatta a moldovai parlamentet az ország ügyvezető elnöke tegnap, és november 28-ára kiírta az előrehozott választásokat. Mihai Ghimpu, az egykori szovjet tagköztársaságot 2009 óta vezető, Európa-barát koalíció egyik fontos vezetője aláírta a rendeletet, amely megnyitja az utat egy új kormány megalakulása előtt. Európa egyik legszegényebb országában a négy pártot tömörítő Szövetség az Európai Integrációért és az ellenzéki kommunisták harcolnak a hatalomért. Utóbbiakat mindössze egy éve ütötték ki a nyeregből, s most szeretnének visszatérni Moldova élére. Az országban másfél éve, a kommunisták 2009-es választási győzelme óta politikai-intézményi válság dúl. A vidéken népszerű párt 2001-ben került Moldova élére. 2009 áprilisában, újabb választási győzelmüket követően tiltakozáshullám söpört végig a 3,5 millió lakosú államon, és ez, valamint a tény, hogy a kommunisták képtelenek voltak biztosítani maguknak az elnök megválasztásához szükséges parlamenti többséget, újabb választások kiírásához vezetett. 2009 júliusában immár a koalíciós erők nyertek, de ők sem tudtak államfőt állítani. A moldovai törvények értelmében, ha a képviselők képtelenek megválasztani az elnököt, fel kell oszlatni a parlamentet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-09-29: Világfigyelő - :

Kínai nyomásra panaszkodnak (Nobel-békedíj)

Peking politikai nyomásgyakorlással próbálja megakadályozni, hogy Oslóban az idei Nobel-békedíjat kínai másként gondolkodónak ítéljék.
2010-09-30: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Színház
* A sepsiszentgyörgyi színház nagytermében ma 19 órától a budapesti Evangélium Színház előadja Madách Imre Az ember tragédiája című darabját.