Nincsenek lakossági óvóhelyek

2010. október 1., péntek, Közélet

Egyetlen olyan lakossági óvóhely sincs Sepsiszent­györ­gyön, amely megfelelne az előírásoknak: a megyei készenléti felügyelőség nemrég ellenőrizte az e célra tervezett pincéket a nagyobb tömbházak alagsorában.

György Alfonz parancsnok emlékeztetett arra: a törvény értelmében az önkormányzatok feladata a menhelyek kialakítása. Több évtizednyi béke után azonban ez senkinek sem tűnik fontosnak, más országokban már nem is létezik ilyen kötelezettség: Európában csak a sok évszázada nem háborúzó Svájcban és néhány németországi településen tartanak fent lakossági óvóhelyeket, de például Izraelben sem, ahol pedig mindennapos a puskaropogás. Egy szabályszerű menhelyen ivóvíznek, illemhelynek, szellőzésnek, világításnak, pihenési lehetőségnek (padok, székek) és tartós élelmiszernek kell lennie esetleges vészhelyzet esetére.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-10-01: Közélet - Iochom István:

Ingázás saját zsebre

Nagy Ernő kézdivásárhelyi magánvállalkozó, a RO-D Transport Kft. tulajdonosa szeptember folyamán 1142 kézdiszéki ingázó középiskolás diákot hitelezett meg a másfél hetes bérlet árával, ami 1 400 000 lejes összeget jelent. Az öt középiskola igazgatója egyetértett a nagylelkű támogatással, és azt ígérte a szállítási cég tulajdonosának, hogy visszakapja befektetett pénzét, amikor a tanulók megkapják az ingázási támogatást.
2010-10-01: Közélet - Fekete Réka:

Könyv a sokarcú Sepsiszentgyörgyről

Hajlandóak vagyunk szürkének, jelentéktelennek érezni, látni városunkat, nem látjuk a részletekből kibontakozó szépséget, a történelmi korok építészeti bélyegeit, a mindenkori lakosság életét és ízlését kivetítő jegyeket az épületeken, észrevétlenek ma­radnak számunkra a köztereknek otthonosságot kölcsönző stukkóangyalok, ablakkompozíciók, és ha mindezt nem ismerjük, nem is szeretjük meg, amit pedig nem szeretünk, azt nem is védjük meg.