Könyv a sokarcú Sepsiszentgyörgyről

2010. október 1., péntek, Közélet

Hajlandóak vagyunk szürkének, jelentéktelennek érezni, látni városunkat, nem látjuk a részletekből kibontakozó szépséget, a történelmi korok építészeti bélyegeit, a mindenkori lakosság életét és ízlését kivetítő jegyeket az épületeken, észrevétlenek ma­radnak számunkra a köztereknek otthonosságot kölcsönző stukkóangyalok, ablakkompozíciók, és ha mindezt nem ismerjük, nem is szeretjük meg, amit pedig nem szeretünk, azt nem is védjük meg.

Gyönyörű régi épületeket toldunk meg oda nem illő részekkel, elfödünk beszédes díszítőelemeket, sőt, bizonyos korokban arra vetemedtek a hatalom birtokosai, hogy leromboltatták az épített örökségünket. Többek között ezekről szóltak A város arcai és arculata fényképes album szerzői a tegnapi könyvbemutatón a Székely Nemzeti Mú­zeum Bartók Béla Termében, ahol a könyv anyagát képező 2006-os városépítészeti kiállítás néhány pannóját is láthatta az ér­dek­lődő közönség. Sarudi Se­bes­tyén József (fotók), Jó­zsef Álmos (épülettörténeti kísérőszöveg) és Balázs István (bevezető) közös alkotása a Székely Nemzeti Mú­zeum egyik legszebb kiadványa, ami Sepsiszentgyörgy rejtett értékeire hívja fel a figyelmet, megszeretteti a várost azokkal is, akik az utóbbi idők építészeti igénytelenségét látva elfordultak tőle.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-10-01: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Nincsenek lakossági óvóhelyek

Egyetlen olyan lakossági óvóhely sincs Sepsiszent­györ­gyön, amely megfelelne az előírásoknak: a megyei készenléti felügyelőség nemrég ellenőrizte az e célra tervezett pincéket a nagyobb tömbházak alagsorában.
2010-10-01: Közélet - :

Elektromos lomtalanítás

Újra régi, hasznavehetetlen elektromos és elektronikus készülékeket gyűjtenek össze a hét végén Háromszéken. Ma 35 vidéki településről és Barót­ról, holnap pedig a megye további négy városából gyűjtik a kacatot, és szállítja telephelyére a hulladékgazdálkodással fog­lal­kozó bákói Environ egyesület.