Mi, hol, mikor?

2010. október 2., szombat, Mi, hol, mikor?

Szoboravatás, kiállítás, könyvbemutató
A Képzőművészet Éve Há­romszéken keretében vasárnap 17 órakor Sepsiszent­györgyön a Gyárfás Jenő Képtár előtt felavatják Vargha Mihály szobrászművész Gyár­fás Jenő-szobrát. Beszé­det mond Antal Árpád polgármester.

Utána a képtárban meg­nyitják Köllő Margit textilművész és Sárosi Csaba grafikus­művész kiállítását, köszöntőt mond Tamás Sándor megyeitanács-elnök és Vargha Mi­hály, a Székely Nemzeti Mú­zeum igazgatója. Ezt követően bemutatják Gaz­da Józsefnek és Jánó Mi­hály­nak a kiállító művészekről megjelent könyveit, melyeket Sarány István, a Pallas-Akadé­mia Kiadó szerkesztője méltat. Az eseményen részt vesz Kele­men Hunor, a kulturális tárca vezetője is.


Színház
A sepsiszentgyörgyi Ta­mási Áron Színház vasárnap 19 órától tartja évadnyitó előadását a kamarateremben Tadeusz Słobodzianek Ilja próféta című komédiájával. Rendezte Bocsárdi László. Az évadnyitó előadás nem bérletes.


Zene
* Sepsiszentgyörgyön a Gyár utcai Krisztus Király-templomban ma 9 órakor kez­dődik a IX. Nemzetközi Öku­menikus Kó­rusfesztivál. 19 órá­­tól a Komlói Pedagógus Ka­marakórus a belvárosi Szent József-templomban koncertezik. Vezényel dr. Szabó Szabolcs.
* Az Őszi Közművelődési Napok nyitó hangversenye vasárnap Illyefalván lesz a református vártemplomban a 11 órai istentisztelet után, fellép: Szi­lágyi Zsolt tenor, Szélyes Margit szoprán, Krecht Emese orgonán.


Képernyő
A Duna Televízió vasárnap 12 órakor kezdődő, A magok oltalmára... — Erdélyi erődtemplomok című műsorában a kézdiszentléleki templomról készült 2001-es dokumentumfilm látható.


Hitvilág
A Jehova tanúi körzet­kongresszusa ma és vasárnap Kézdivásárhelyen lesz. Téma: Nem vagytok része a világnak (János 15:19).


Ügyelet
Fogászat. Sepsiszent­györ­gyön szombaton és vasárnap 10―12 óráig a Stadion utca 16. szám alatti DHD fogászaton dr. Dezső Csaba (telefon: 0267 351 069) teljesít szolgálatot.
Gyógyszertár. Sepsi­szent­györgyön szombaton és vasárnap 8—12 és 16—20 óráig a Benedek Elek utcai (Golgota) Pro-Sana (telefon: 0367 407 567), csütörtökig naponta 20―8 óráig a Mihai Viteazul téri Hygea (0267 351 057), Kézdivásár­helyen szombaton és vasárnap 9—12 és 16—20 óráig, illetve éjszaka a Richter Gedeon (0267 362 280), hétfőtől a Dona, Kovásznán szombaton 8—13 óráig a Farmacom, 8—12 óráig a Vipera, vasárnap 8—12 óráig a Farmacom patika teljesít szolgálatot.


Kékfény
Letartóztatás. Szerdán a gidófalvi rendőrök azonosították és letartóztatták M. Alexandru (54) sepsiszentgyörgyi lakost, akit a sepsiszentgyörgyi bíróság egy év börtönbüntetésre ítélt közúti bűncselekményért. A rendőrségi fogdából büntetés-végrehajtó intézetbe szállítják.
Betörés. Múlt csütörtökön jelezték a rendőrségen, hogy éjjel Sepsiszentgyörgyön a Gri­gore Bălan tábornok úton valaki betört egy újságosbódéba. A rendőrök azonosították a gyanúsítottat: P. István (47) helybeli lakosnak egy oldalsó ablak betörésével sikerült mobiltelefont, cigarettát és folyóiratokat zsákmányolnia. Mindent visszaadtak a tulajdonosnak, az elkövetőt lopással vádolják.
Lopások. Múlt pénteken a szentkatolnai rendőrök azonosították B. Pál, B. Vince és B. Viorel kovásznai, K. Áron, M. Sándor, K. Loránd és L. Costel szörcsei lakosokat, akiket azzal gyanúsítanak, hogy krumplit loptak a mezőről. A gyanúsítottak lakásán 1500 kg krumplit találtak, amelynek eredetét nem tudták igazolni. * Múlt szombaton értesítette egy uzoni nő a rendőröket, hogy valaki álkulccsal behatolt a lakásába, s elvitt 21 000 lejt és 50 eurót. A rendőrök elkapták a gyanúsítottat: G. József (20) helybeli lakost, akinél megtalálták a pénzt. * Vasárnap riasztotta egy sepsiszentgyörgyi nő a rendőrséget, hogy a városszéli földjén lopják a burgonyát. A helyszínre érkező rendőrök tetten érték M. Csaba Károly (31), V. Mihaela (36), M. Szilamér (18), M. Erzsébet (30) és D. Irén (37) helybeli lakosokat, akik négyzsáknyi terményt takarítottak be a máséról. (Rendőrségi tájékoztató)


Röviden
Gombanap. A sepsiszentgyörgyi László Kálmán Gom­bászegyesület és a Székely Nemzeti Múzeum mai gombanapján a téma: Fán termő gombák. A program 8.45 órakor gombásztúrával kezdődik (gyülekező a központi buszmegállóban, a Művészeti Nép­iskola előtt), 15 órától kiállítással, kiselőadásokkal, gombaismereti vetélkedővel és könyvbemutatóval várják az érdeklődőket a múzeum épületében.
Világnapok: ma európai madármegfigyelő nap; a sztómások (a hasfalra kiültetett béllel, illetve vesevezetékkel élők) világnapja, a betegségek megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet; az erőszakmentesség világnapja; gya­loglóvilágnap az egészség megőrzéséért. Vasárnap az állatok világnapja.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-10-01: Közélet - :

Ruhámat a ruhádért

A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület a polgármesteri hivatal sportirodájának támogatásával a sportcsarnokban megszervezte harmadik Ruhámat a ruhádért nevű rendezvényét, melyen több mint harmincan vettek részt: cseréltek, ruhaneműt adományoztak, vagy csak nézelődtek, élvezték a rendezvény egyedi hangulatát.
2010-10-02: Sport - :

Sport

Balkán-bajnoki ezüstérem
A sepsiszentgyörgyi MSC két sportolóval vett részt a Banja Lukában megrendezett dzsiudzsicu Balkán-bajnokságon. Ivan Vasilov (-94 kg) ezüstérmet szerzett, Szőke Attila (+94 kg) pedig az előkelő negyedik helyen zárt. Gratulálunk mindkét versenyzőnek és edzőjüknek, Petre Olteanunak. (á)