Látva láttató

2010. október 2., szombat, Kultúra

Kovács László Attila: Ablak előtt

Az idei, X. Nemzetközi Magyar Fotóművészeti Pályázatra hét országból 127 alkotó 1143 képpel jelentkezett, a szakmai zsűri 59 fotós 76 felvételét javasolta kiállításra.

Azok a képek jutottak be a tárlatra, amelyek a lehetséges 30 pontból legalább 20-at elértek, díjat a 27 pontos képek kaptak. Szám szerint hat alkotó: egy-egy magyarországi, délvidéki, felvidéki és három erdélyi fotóművész ― köztük a sepsiszentgyörgyi Kovács László Attila. Akinek nem ez az első kiemelkedő szereplése a Magyar Fotóművészek Világszövetsége által szervezett megmérettetéseken, 2004-ben a világszövetség különdíjjal jutalmazta, majd 2005-ben és 2007-ben a pályázat nagydíjával tüntették ki.
Fotósunk, Kicsikovácslaci úgymond predesztinált. Fényképezőgépek között nőtt fel, édesapja, Kovács László nem csu­pán elismert háromszéki fotográfus, de megszállott gyűjtője is a fényképészeti felszereléseknek. Nem csoda hát, ha autók helyett régi fotómasinákkal játszott (olykor egyik-másik, ma már technikatörténeti gépet szétverve is akár), állványokból készített tankkilövőt ― tény, hogy a fotózás technikáját akarva-akaratlan elsajátította. Mű­vészi fejlődése viszont az őstehetségek autodidakta módján történt, szakmai folyóiratokat, könyveket, albumokat bújva próbálta megfejteni egy-egy csodálatos fénykép titkát. Vonalak, árnyékok, beállítás, kom­pozíció ― ha eleinte szakmai fogalmak­ként ismeretlenek is voltak számára, ösztönösen ráérzett használatukra. S ami­kor már a folyóiratokat is kinőtte, keresni kezdte fotós csoportok társaságát. És ha nem talált, hát szervezett. Előbb a KépVidék Alkotócsopor­tot, mely ― azontúl, hogy fotóik elemzésével, megbeszélésével az egymástól tanulás, egymás tanítása által nyújtott fejlődési lehetőséget ― egy érdekes elképzelést is útjára indított: Háromszék mai állapotainak fotódokumentációs megörökítését.
Hadd időzzünk egy gondolatnyit ennél a programnál. Néhány év alatt tizenöt települést fotóztak végig, kevéske pályázati támogatással, inkább a csoport tagjainak elhivatottságából jutva el idáig. Programjukat ismertették egy csíkszeredai kulturális fórumon, a Hargita megyeiek meg azonmód felismerték jelentőségét, s le is csaptak rá: ők okosabban, jobban csinálják, intézményi szintű szervezéssel, csíkszeredai és székelyudvarhelyi központtal, az anyagi háttér biztosításával, Erdély, Magyar­ország leg­jobb etnofotósainak meghívásával szerveznek évente féltucatnyi tábort. Talán nálunk sem lenne késő felkarolnia a megye­vezetésnek a ki nem fulladt, csupán takaréklángra állított kezdeményezésüket.
Visszatérve Kicsikovácslacira: elősze­retettel készít portréfotókat, vagy ahogy ő mondja: életképeket. Mert szeret, s véli, tud is kommunikálni a falusi emberekkel, akik ,,egyszerűek, őszinték, tiszták", akik ha érdeklődő társra találnak, megnyílnak ― és máris adott a jó fotó lehetősége. A jó fotó pedig, akár egy Munkácsy-festmény: amit a művész láttatni akar, azt kihangsúlyozza, a többi, a háttér lényegtelen. Így Kicsi­kovácslaci is némi utómunkával éri el azt, hogy a néző szemét vezesse. Az alkotás folyamatát szereti, mindig új szöget, új látásmódot keresni ― erről szól a művészet: az állandó keresésről, vallja. Nem pályázatokra dolgozik, nem díjhajhász. Persze, mint minden alkotónak, jólesik az elismerés, a visszajelzés, hogy jó úton halad. Csak látni kell, és nyitott szemmel járni, no meg a témára hangolódni. Ennyi Kicsikovácslaci titka.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-10-02: Kultúra - Kisgyörgy Zoltán:

Agyagba gyúrt történelem (Tárlatnéző a Budavárban, találkozás Józsa Judit kerámiaszobrásszal)

Torma Zsófia a tordosi cserépkorong régészeti leletével
Restelkedve kellett tudomásul vennem, hogy nemcsak a magyar fővárosban, hanem az egész mai Ma­gyarország területén, de még az óceánon túl is többen és jobban ismerik e fiatal művészt, a magyar történelmet, a magyar nép hagyományait és jeleseit egy csokorba kötő műveit és munkásságát, mint Erdélyben. Erről győzött meg nagy sikerű kiállítása, a vele való találkozás a Magyar Kultúra Alapítvány Szent­három­ság téri Buda­vár kiállítótermében.
2010-10-02: Kultúra - Fekete Réka:

Ami ma kortárs, holnap már hagyomány (Hivatásos táncegyüttesek találkozója)

Háromszék Táncegyüttes — Maurice Ravel: Bolero (rendező, koreográfus Orza Călin)
Fotó: Henning János
Az erdélyi hivatásos néptáncegyüttesek múlt heti találkozóján a legtöbbet vitatott kérdés az volt, létezik-e hagyományos korszerűség, ha igen, mi annak az ismérve. A neves szakemberekből álló zsűri egyöntetűen megfogalmazta: hagyomány az, amit eleinktől tanultunk, ami azáltal válik kortárssá, hogy ennek a kornak az embere foglalkozik vele, tehát kortárs történet. Ami az utánunk jövő nemzedék számára már hagyomány.