Hivatásos táncegyüttesek találkozójaAmi ma kortárs, holnap már hagyomány

2010. október 2., szombat, Kultúra

Háromszék Táncegyüttes — Maurice Ravel: Bolero (rendező, koreográfus Orza Călin)

Fotó: Henning János

Az erdélyi hivatásos néptáncegyüttesek múlt heti találkozóján a legtöbbet vitatott kérdés az volt, létezik-e hagyományos korszerűség, ha igen, mi annak az ismérve. A neves szakemberekből álló zsűri egyöntetűen megfogalmazta: hagyomány az, amit eleinktől tanultunk, ami azáltal válik kortárssá, hogy ennek a kornak az embere foglalkozik vele, tehát kortárs történet. Ami az utánunk jövő nemzedék számára már hagyomány.

A Kínában turnézó Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes kivételével minden hivatásos erdélyi magyar táncegyüttes részt vett a Sepsiszent­györgyön megrendezett hetedik találkozón, mely az időnként személyeskedésbe fajuló viták ellenére sok tanulsággal szolgált. A bemutatott előadásokat, az erdélyi néptáncszínpad sokszínűségét, az együtteseknek a színházi műfajok felé fordulását elemző beszélgetésekből kiderült, azzal mind­annyian egyetértenek, hogy létjogosult az autentikus folklórműsor és a táncszínházi produkció is, a kettő közötti arányról ellenben nem gondolkodnak egyformán az együttesek, miként arról sem, hogy egy adott táncjátékon, táncszínházi produkción belül mit, mennyit és hogyan használjanak népzenei és néptáncörökségünkből. A találkozón a Háromszék Táncegyüttes és a Maros Művész­együttes folklórműsort mutatott be játékos, illetve ,,vegytiszta" formában, míg a Nagyvárad Tánc­együttes táncdrámát, az Udvar­hely Táncműhely mozgásszínházi előadást vitt színpadra.
A különböző műfajokban megszületett alkotásokról, valamint azok előadóiról, a táncosokról sok jó, illetve olykor durván elmarasztaló vélemény hangzott el, többek között, hogy nincs dramaturgiájuk a produkcióknak, fölösleges, illetve hiányos elemeik vannak a koreográfiáknak, egyes táncosok nem elég képzettek testileg és lelkileg, mások nem tartják be a színpad alapvető törvényeit, a fiatalok puhányak, nincs kiforrott technikájuk, hiányos a gesztusrendszerük, de az is baj, ha a tisztán néptáncos mozdulat annyira precíz, hogy már-már művi.
A találkozó kiértékelője után Stoller Antal néptánc-koreográfus, táncfolklorista, a zsűri elnöke lapunk érdeklődésére elmondta: szükség van erre a műfaji sokszínűségre, létjogosultsága van az autentikus folklórműsoroknak és a táncszínházi produkcióknak is a hivatásos együttesek színpadán, de figyelembe kell venni a közönség befogadókészségét, meg kell tenni azokat a lépéseket, hogy a nagyérdemű nyitottá, a szokatlan iránt is befogadóvá váljék. A hagyományos korszerűségről szólva hangsúlyozta: ,,Mi most a paraszti hagyománnyal foglalkozunk, de amikor kezdtük ezt felgyűjteni, már akkor sem élt eredeti funkciójában. Tehát eleink közül valakik ezzel kezdtek foglalkozni, ez is hagyománnyá vált, aztán mi színpadra vittük. Hagyomány nekünk az, hogy ezt megtanultuk, de a gyermekeinknek hagyomány lesz az, hogy színpadra emeltük."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-10-02: Kultúra - Váry O. Péter:

Látva láttató

Kovács László Attila: Ablak előtt
Az idei, X. Nemzetközi Magyar Fotóművészeti Pályázatra hét országból 127 alkotó 1143 képpel jelentkezett, a szakmai zsűri 59 fotós 76 felvételét javasolta kiállításra.
2010-10-02: Gazdaság - :

Hazaszóló harangok (Magunk keresése)

A lengyelfalvi ajándék harang
Ki ne hallotta volna mifelénk a Kossuth rádióban a déli harangszót? Száz meg száz templom harangját szólaltatták meg, ismert, kevésbé ismert kis falucskákból is. A budapesti Fekete Sas Kiadó jóvoltából kétkötetes könyvecske is született tavaly, kiadója a Magyar Rádió Zrt. Borítóiban cédén lehet hallani a mai magyar föld különleges harangos muzsikáját.