Kezdődnek az Őszi Közművelődési Napok

2010. október 2., szombat, Közélet

Hetedik alkalommal szervezi a Kovászna Megyei Műve­lődési Központ az Őszi Közművelődési Napokat, a rendezvénysorozat azonban évről évre fogy, egyre kevesebb előadót sikerül elcsábítaniuk: hiába, a kevéske pénz mellé elhivatottság is kell. Ennek ellenére néhány csapat idén is vállalta, hogy bejárja Háromszéket, bábelőadást, gyerekdalokat visznek olyan településekre, ahol várják s szeretettel látják őket ― hogy miért csak e néhány helyre, az a fogadókészségen is múlik.

Az Őszi Közművelődési Napok rendezvénysorozatával a vidékre igyekszik összpontosítani, ennek megfelelően a gyerekekhez szóló előadásokon kívül másfajta csemegével is szolgálnak: például operettrészletekkel olyan falvakon, ahol hasonló műsort még sosem láttak. De ismét beálltak a sorba amatőr színjátszó társulatok, előadásaik szintúgy nagyon népszerűek, miként a fotósok kiállításai. Súlypontos esemény a Kovászna Megyei Művelődési Központ új székházának avatása, egész napos műsort szerveztek köréje. Az irodalomkedvelők a székely irodalom mikéntállásáról vitázhatnak, vagy a Faludy-emlékműsorból csemegézhetnek, a zenekedvelőknek pedig igazi élményt kínál a rendezvénysorozat holnapi nyitókoncertje az illyefalvi református templom új orgonájának főszereplésével.
Az október 3―9. között zajló Őszi Közművelődési Napok teljes programja lapunk tegnapi műsormellékletében található.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1410
szavazógép
2010-10-02: Közélet - Váry O. Péter:

Halkul a zene, fogy a tánc (Háromszék Táncegyüttes)

A Háromszék Táncegyüttes a Táncbeszéd című gálaműsoron Henning János felvétele
Hiába lesz székház, ha nincs, ki benne... ― nagyjából ez a hangulat a Háromszék Táncegyüttesnél. Úgy tűnik ugyanis, a pénzügyi megszorítások kulturális intézményeink közül őket érintik legérzékenyebben. Nem annyira a visszavágott produkciós költségek, mint a folyamatosan fogyó együttes miatt.
2010-10-02: Közélet - Iochom István:

Dombormű a vértanúk gyóntatópapjának

Tegnap a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum udvarán több száz tanuló és pedagógus jelenlétében avatták fel az iskola egykori tanára, az aradi vértanúk gyóntatópapja, Sujánszky Euszták emlékplakettjét, Vetró András alkotását. A domborművet a Nagy Mózes Közművelődési Egye­sület állíttatta nagylelkű támogatók segítségével. Lázár Imre székelyudvarhelyi harangöntő műhelyében öntötték, feliratát Bakk Dávid László készítette.