Dombormű a vértanúk gyóntatópapjának

2010. október 2., szombat, Közélet

Tegnap a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum udvarán több száz tanuló és pedagógus jelenlétében avatták fel az iskola egykori tanára, az aradi vértanúk gyóntatópapja, Sujánszky Euszták emlékplakettjét, Vetró András alkotását. A domborművet a Nagy Mózes Közművelődési Egye­sület állíttatta nagylelkű támogatók segítségével. Lázár Imre székelyudvarhelyi harangöntő műhelyében öntötték, feliratát Bakk Dávid László készítette.

Sujánszky Euszták (Gyöngyös, 1811. április 18. — Imreg, 1875. december 7.) minorita pap tanár Nagybányán, Lugoson, Kézdi­vá­sárhelyen, Nagyenyeden, Nyírbátorban és Aradon tevékenykedett. A kantai 330 éves iskolának 1839 és 1841 között volt a tanára. 1849. október 5-én és 6-án vigasztalója és utolsó útra kísérője az aradi tizenhárom vértanú közül a tíz római katolikus vallásúnak és az október 6-ra virradó éjszaka katolizált Damjanich Jánosnak.
Az iskola egyik melléképületének belső udvarra néző falát díszítő domborműnél Bejan András iskolaigazgató, történelemtanár mondott ünnepi beszédet, méltatta Sujánszky életét és munkásságát. A domborművet Bejan András és dr. Zakar Péter történész, a Csongrád megyei közgyűlés alelnöke, az aradi Historia Domus kiadója leplezte le, majd ft. Vargha Béla kézdi-obaiszéki római katolikus főesperes megáldotta azt. Az iskola tanulói zenés-irodalmi össze­állítással köszöntötték a nem mindennapi eseményt. A közművelődési egyesület koszorúzását követően az iskola dísztermében dr. Zakar Péter Sujánszky Eusztákról, Hajagos József gyöngyösi középiskolai tanár, történész pedig Aulich Lajos és Poeltenberg Ernő honvédtábornokokról tartott előadást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1410
szavazógép
2010-10-02: Közélet - Váry O. Péter:

Kezdődnek az Őszi Közművelődési Napok

Hetedik alkalommal szervezi a Kovászna Megyei Műve­lődési Központ az Őszi Közművelődési Napokat, a rendezvénysorozat azonban évről évre fogy, egyre kevesebb előadót sikerül elcsábítaniuk: hiába, a kevéske pénz mellé elhivatottság is kell. Ennek ellenére néhány csapat idén is vállalta, hogy bejárja Háromszéket, bábelőadást, gyerekdalokat visznek olyan településekre, ahol várják s szeretettel látják őket ― hogy miért csak e néhány helyre, az a fogadókészségen is múlik.
2010-10-02: Máról holnapra - Sylvester Lajos:

Magyarország választ

Holnap Magyarország választ. Úgy tűnik, a Kádár-rezsim bukása után ennyire egyértelműen nem rajzolódtak ki jobb- és baloldal között a frontvonalak — ha Magyarország esetében egyáltalán használhatóak még ezek a fogalmak —, mint erre a választási kampányra.