Magyarország választ

2010. október 2., szombat, Máról holnapra

Holnap Magyarország választ. Úgy tűnik, a Kádár-rezsim bukása után ennyire egyértelműen nem rajzolódtak ki jobb- és baloldal között a frontvonalak — ha Magyarország esetében egyáltalán használhatóak még ezek a fogalmak —, mint erre a választási kampányra.

Most derül ki, hogy a nyolcesztendei ellenzékiség letisztította a társadalmi csoportok és érdekeltségeik közötti viszonyokat. Az SZDSZ egyszerűen kiesett a ringből, tagjai és bizonyos csoportosulásai más pártok háza táján tűnnek fel, ha még nem tűntek el, a valamikor nagy reményekkel induló MDF is elsorvadt, és a fő erőnek, a szocialistáknak Gyurcsány Ferenc és társai túlkapásai, demokráciaellenes manőverei révén sikerült soha nem tapasztalt mélypontra csúsztatniuk pártjukat.
Eközben a Fidesz szociális programjaival és igazságteremtő törekvéseivel a baloldal felé nyitott, sok funkciót onnan maga vett át, a választókra gyakorolt szívóhatása ezért számottevő.
Az új parlamenti pártok, a Jobbik és az LMP, mellettük a szocialisták ideológiai és más ellentéteik miatt nem tudnak szinte semmiféle kérdésben közös nevezőre jutni.
Ezek a jól kirajzolódó folyamatok a Fidesz győzelmét vetítik előre.
Ha az előző választási ciklus végén a jobboldal is nagyobb labdába rúg, a mostani választás nem lenne ennyire egyértelmű, mint ahogyan ez egy nappal a szavazás előtt tűnik. A Fidesz malmára hajtja a vizet a társadalmat mérhetetlenül ellepő korrupció, az a tény, hogy az élcelődő kedvűek a szocialista párt börtöntagozatának a létrehozását vizionálhatják.
A Fidesz jól érzékelhetően a nagy szocialista fellegvárak bevételére is összpontosít. Elsősorban Demszky-grád — Budapest — meghódítására, ami a választások előtt egy nappal készpénznek vehető. Miskolc, Nyíregyháza, Szeged a többi nagy falat.
A Fidesz népszerűségét erősítette a markáns vidékpolitika. A speciálisan magyar falurombolás elakasztása, a vasúti szárnyvonalak, postahivatalok visszaállítása. Hasonló társadalom-lélektani hatást váltott ki a kis- és középvállalkozók számára a gazdasági és pénzügyi távlatnyitás.
A totális Fidesz-győzelem sarki fényét derengi be ebbe a politikai térségbe az új nemzetiségpolitika is, a kettős állampolgárság elfogadtatása a környező országokkal, az előző kormány által megszüntetett kisebbségi érdekvédelmi intézmények és fórumok újrateremtése.
Ami bennünket, azaz lapunkat illeti, húsz év alatt soha nem rejtettük véka alá, hogy a jobboldal nemzetiségpolitikájának vagyunk a támogatói. Kisebbségi helyzetben, társadalmi tömegbázisra alapozva nem is lehetnénk mások.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1411
szavazógép
2010-10-02: Közélet - Iochom István:

Dombormű a vértanúk gyóntatópapjának

Tegnap a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum udvarán több száz tanuló és pedagógus jelenlétében avatták fel az iskola egykori tanára, az aradi vértanúk gyóntatópapja, Sujánszky Euszták emlékplakettjét, Vetró András alkotását. A domborművet a Nagy Mózes Közművelődési Egye­sület állíttatta nagylelkű támogatók segítségével. Lázár Imre székelyudvarhelyi harangöntő műhelyében öntötték, feliratát Bakk Dávid László készítette.
2010-10-02: Közélet - :

Mélyponton a politikum

A lakosság intézményekbe vetett bizalmának rangsorában az utolsó helyeken szerepel az elnöki hivatal, a parlament, a kormány és a pártok, az első helyeken áll tűzoltóság, az egyház és a hadsereg — derül ki a Pro Democraţia megbízásából a CCSB közvélemény-kutató intézet által szeptember utolsó napjaiban végzett felmérésből.