A hétvége hírei

2010. október 4., hétfő, Közélet

Oktatási törvény felelősségvállalással
Ha a következő időszakban a szenátusban nem gyorsul fel az oktatási törvény vitája, a kormány felelősségvállalás révén fogadja el a jogszabályt — jelentette be szombaton Emil Boc kormányfő. Mint mondta, az erről szóló döntést a kormánykoalíciónak kell meghoznia.

A koalíció vezetőtanácsában még ma tárgyalnak erről, és rögzítik a határidőt a felsőház tanügyi bizottságában elakadt törvény elfogadására. Amennyiben ezt nem sikerül tartani, felelősséget vállalnak a jogszabályért, hiszen a kormány nem fogadhatja el a törvény elakadását, miután azt megvitatta a civil szféra és a parlament alsóháza is — szögezte le a miniszterelnök. Korábban ugyancsak a felelősségvállalást vetette fel Markó Béla miniszterelnök-helyettes is.


Nincs egyezség a minimálbérről
A kormány nem fogadhat el olyan kéréseket a szakszervezetek részéről, amelyek meghaladják a gazdaság lehetőségeit, a minimálbér növelése során pedig a munkáltatók érdekeit is figyelembe veszik — szögezte le Emil Boc miniszterelnök a Romániai Demokratikus Szakszervezetek Konföderációjának képviselőivel folytatott megbeszélés után. Hangsúlyozta: a közalkalmazottak 25 százalékkal csökkentett fizetése növekedni fog jövőre, és a minimálbér is nagyobb lesz. Hozzáfűzte azonban: a minimálbér értékének meghatározásakor figyelembe veszik a szakszervezetek és a munkáltatók érdekeit, de a gazdaság lehetőségeit is, és nem bocsátkoznak közép- és hosszú távon fenntarthatatlan kiadásokba. A tárgyalásokon egyébként a szakszervezetek 750 lejes minimálbért követeltek, a miniszterelnök azonban ragaszkodott korábbi javaslatához, mely szerint a jelenlegi 600 lejről 640 lejre növelnék a legalacsonyabb fizetést. Minthogy megegyezés nem született, a szakszervezetek nem mondtak le a tervezett tiltakozó megmozdulásokról. Holnap a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége nagyszabású tüntetést szervez a fővárosban.


Készül a bizalmatlansági indítvány
Crin Antonescu liberális pártelnök tegnap kijelentette: a bizalmatlansági indítványt akár a jövő hét végén is benyújthatják. Mint mondta, felhatalmazást kér alakulatától, hogy tárgyaljon a szociáldemokratákkal az indítvány sürgetése ügyében. A liberális vezető hangsúlyozta: a szociáldemokratákkal a kormány megbuktatását célzó partnerség még nem jelenti a két párt közötti barátságot. Jelenleg technokrata kormány alakításának lehetőségét vizsgálják, és ha nem tudnak megegyezni, politikusokból álló kormánykoalíciót hoznak létre, amelyben a két alakulat külön-külön jelöli majd minisztereit.


Gasparovic: Magyarország visszakozzék
Ivan Gasparovic szerint a szlovák—magyar kettős állampolgárságról szóló vitában az lenne a legjobb megoldás, ha Magyarország és Szlovákia is megszüntetné az állampolgársági törvényeikben eszközölt módosításokat. ,,Ez az egyetlen értelmes, logikus megoldás" — jelentette ki a szlovák államfő a pozsonyi közszolgálati televízió tegnapi vitaműsorában. Gasparovic szerint Szlovákiának nem volt más választása a kettős állampolgárság ügyében, mert Budapest a törvénnyel mindazokat szeretné Magyarország állampolgáraivá tenni, akik a történelmi Magyarország területén éltek. A külföldi magyarok honosítását megkönnyítő magyar törvénymódosításra válaszolva Pozsony úgy módosította saját törvényét, hogy elveszíti a szlovák állampolgárságát az, aki önkéntesen felveszi egy más ország állampolgárságát.


Washington terrorveszélyre figyelmeztet
Potenciális terrorveszélyre figyelmeztette a washingtoni külügyminisztérium az Európába utazó amerikai állampolgárokat, és felszólította őket, hogy tanúsítsanak éberséget a nyilvános helyeken, egyebek között a turisztikai nevezetességeknél és a közlekedési csomópontokon. A kormányzati felhívás arra inti az Európában élő és a kontinensre utazó amerikai állampolgárokat, hogy legyenek körültekintőek a személyes biztonságukat illetően. ,,A jelenlegi információk valószínűsítik, hogy az al-Kaida és a hozzá kapcsolódó szervezetek továbbra is terrortámadásokat terveznek. Az európai kormányok óvintézkedéseket tettek a terrortámadások ellen, és néhányan közülük nyíltan szóltak a megnövekedett fenyegetettségről" — hangzik az amerikai külügyi közlemény.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-10-04: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Autonómiaálom

Területi autonómia kell a Székelyföldnek, jó lenne Bihar és Szatmár megyének is — szinte közmegegyezés ez az igény az erdélyi magyar társadalomban, a baj csak az, hogy mindenki másképp óhajtja, ha egyáltalán akarja.
Az RMDSZ, a csúcsvezetés — szálláshelyén, Bukarestben — ritkán nyilatkozik erről, mert tudja, koalíciós partnerei felkapják a vizet. Igaz, ha vidéken jár, ha a tagsággal találkozik, az autonómia legelkötelezettebb harcosának mutatja magát.
2010-10-05: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Színház
* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Tadeusz Słobodzianek: Ilja próféta ― rendező: Bocsárdi László ― című előadását a kamarateremben ma 18 órától az Oso­nó-diákbérleteseknek, szerdán a Művészeti-diákbérleteseknek játssza.