Lepke- és rovarkiállítás

2010. október 5., kedd, Magazin

Rancz Gyula, a kézdivásárhelyi Hobbi Cserebereklub tagja második alkalommal mutatta be szülővárosában lepke- és rovargyűjteményét, melynek egy részét hat évvel ezelőtt állította ki a Vigadóban.

A kiállítást Beke Ernő klubelnök nyitotta meg a főtéri Gyűjtemények Házában. El­mondta: e különleges szenvedélynek nem sokan hódolnak, hiszen fáradságos, körültekintő, pontos munkát kíván, ahol nem szabad tévedni, hiszen a rovarok felkutatása és begyűjtése csak az első, kezdő lépés, következik a preparálás, a darabok azonosítása, néhány soros ismertetővel való ellátása és elhelyezése dobozokba. A gyűjtő a bogarakat és lepkéket húsz-huszonöt kilométeres körzetből, kizárólag Felső-Háromszéken szedte össze.
Rancz Gyula az elmondottakhoz hozzáfűzte: gyermekkora óta rajong a természetért, ha szabad ideje akad, a természetben tölti. Úgy látja, hogy gyűjteménye még mindig nem teljes, de rendkívüli fáradságos, hosszú éveket felölelő munka áll mögötte.
A több ezer lepkét és rovart bemutató kiállítást Héjja Béla fotói egészítik ki, melyeken elsősorban lepkék láthatók.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-10-05: Magazin - :

A film újabb veszteségei

Tegnap temették el Tony Curtis magyar származású amerikai filmszínészt, aki a múlt héten, 85 éves korában hunyt el. Bernard Schwarz néven New Yorkban született 1925. június 3-án, szülei Máté­szalkáról vándoroltak ki az Egyesült Államokba.
2010-10-05: Magazin - :

Anti-Nobel-díjak

Denevérek ,,franciacsókolódzásáért", bálnatakony gyűjtéséért és más, hasonlóan fontos tudományos eredményekért adták át idén az anti-Nobel-díjakat.