Anti-Nobel-díjak

2010. október 5., kedd, Magazin

Denevérek ,,franciacsókolódzásáért", bálnatakony gyűjtéséért és más, hasonlóan fontos tudományos eredményekért adták át idén az anti-Nobel-díjakat.

A mostani volt a 20. citromdíjkiosztás az ironikus elismerés történetében. Múlt héten, ahogy mindig, a Harvard Egyetemen, az Egyesült Államok leghíresebb felsőoktatási intézményében tartották a gálát. Az egész procedúra szellemi atyja Marc Abrahams, aki 1991-ban alapította a díjat humor által vezérelve, ám olyan tudósok számára, akik nem a humor által vezérelve kutatnak, hanem nagyon is komolyan veszik dolgukat. A citrom-Nobeleket valódi Nobel-díjasok adják át, nem jár hozzá pénzjutalom, sőt, még útiköltségét is a díjazottnak kell állnia.
Az idei díjazottak mezőnyéből kiemelkedik egy kínai—brit tudóscsapat, amely végre dokumentálta, hogy a gyümölcsevő denevérek körében is dívik a felláció, méghozzá rendszeresen. Ez azért hatalmas jelentőségű, mert a denevéreknek köszönhetően az emberiség nincs egyedül az orális szexuális aktus eme formájával. A denevéreken kívül más állatot nem sikerült ilyen szextetten érni — eddig. A csapat a biológiai anti-Nobelt kapta.
A mérnök kategóriában mexikói—brit csapat nyert, a bálnatakonygyűjtés távirányítású helikopteres megoldásáért kapták a citromdíjat. Elképze­lésük szerint a helikoptert a kiszemelt bálna fölé kell irányítani, ott lebegtetni, megvárni, hogy ,,tüsszentsen" az állat, majd a helikopter alján levő petricsészébe repült váladékot hazafuvarozni, és máris lehet vizsgálgatni, hogy beteg-e a bálna.
A fizikai anti-Nobel új-zélandiaknak jutott. Bebizonyították, hogy az ember kevesebbszer vágódik el jégen, ha cipőjére zoknit húz.
Az orvosi díjat egy holland tudóspáros kapta, ők azt állítják, hogy az asztma kezelhető hullámvasutazással, legalábbis enyhítők vele rohamai.
Díjat kapott egy olasz csapat is. Matemati­kával bizonyították be, hogy hatékonyabban működhetnének a vállalatok, ha találomra léptetnék elő dolgozóikat.
Az ünnepséget — ahogy mindig — Marc Abrahams fejezte be hagyományos mondatával: ,,Ha ma nem kaptál anti-Nobelt, sok szerencsét jövőre, de ha kaptál, akkor még többet."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-10-05: Magazin - Iochom István:

Lepke- és rovarkiállítás

Rancz Gyula, a kézdivásárhelyi Hobbi Cserebereklub tagja második alkalommal mutatta be szülővárosában lepke- és rovargyűjteményét, melynek egy részét hat évvel ezelőtt állította ki a Vigadóban.
2010-10-05: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Elfedi a csend a zajt

Emelkedik a kezelőegység
Aszimmetrikusan helyezkedik el a Márok-mező tetejétől a Bodoki-havas gerincéig terjedő faluhármas: Oltszem, Zalán, Bodok. Középen ezüstösen csillog a délutáni napban az Olt víztükre, s a folyót követő keskeny smaragdzöld lapályt lomb­erdők szegik be. A hegygerincen elcsendesedtek a legelők, kövérebb harapnivalót kap már lenn, a tarlókon a juhsereg, kiüresedtek a költöző madarak fészkei, csak a mieink maradtak itt, s velük együtt latolgathatjuk: vajon milyen tél elejébe nézünk? A télben, amiről az oltszemi borvízfürdőt építő munkásokkal beszélgettünk, benne az egyre gyakrabban emlegetett pénztelenség, a válság, aminek szekerére mindent rá lehet rakni. Bartalis Jánost idézve: "különben csend van..."