Az elkeseredett emberek nem látják Kolontár jövőjét

2010. október 6., szerda, Világfigyelő

Halott falunak nevezték a Veszprém megyei Kolontár lakosai településüket tegnap este a védelmi bizottság elnöke által szervezett lakossági fórumon; a településen négy ember, köztük két kisgyermek vesztette életét, sokan égési sérülést szenvedtek a huszonnyolc órával korábban két méter magasságban hömpölygő, negyven házat elárasztó vörösiszap-lavina miatt.

Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság elnöke a település lakosainak a művelődési házban tartott lakossági fórumon elmondta, hogy a kormány három megyére is veszélyhelyzetet hirdetett ki, ami azt jelenti, a felmerülő károkat a kormány fizeti. Ki­jelentette: céljuk, hogy decem­ber elejére mindenki visszatérhessen otthonába, vagy fedél legyen a feje fölött, és a kármentesítést megkezdték.
A település lakosai viszont azt mondták: "Kolontár egy halott falu." A vörösiszap-lavina miatt a házak egy része megsemmisült, többségüket elárasztotta a sárfolyam, félnek, hogy egészségkárosodást szenvednének, ha azokba visszatérnének. Halottnak nevezték amiatt is, mert a megsérült, szennyezett épületek értéktelenné váltak, senki nem akar a faluba költözni, s ha teheti, inkább elmenekül. Úgy vélték, ha a többméteres magasságban is feltorlódott iszap eltakarítása után méteres mélységben nem cserélik ki a talajt, harminc-negyven évig holt terület veszi körbe őket, a kiskertekben, a szántókban kipusztult élővilág egy emberöltő múlva sem nyerheti vissza az élet csíráját.
"Nem a nulláról, a mínusz egyről kell indulnunk" — mondták a megyei közgyűlés elnökének, megemlítve, hogy a jelzáloghitellel terhelt ingatlanjaikat akkor is fizetniük kell, ha az épületük lakhatatlan, ugyanis ipari katasztrófa esetén a biztosító sem fizet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-10-06: Világfigyelő - :

Ökológiai katasztrófa Magyarországon

Egymillió köbméter vörös­iszap folyt ki
A magyar kormány veszélyhelyzet kihirdetését rendelte el Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megye területén. Illés Zol­tán környezetvédelmi államtitkár délelőtt Kolontáron közölte, négyen haltak meg az iszapömlés miatt az ajkai térségben: egy 35 éves férfi megfulladt, amikor a terepjáróját felborította az iszaplavina, egy idős embert az otthonában ért a halál, amikor a házára zúdult az áradat, meghalt továbbá egy hároméves gyermek és egyéves kishúga.
2010-10-06: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

A nagybányai ciánkatasztrófához hasonlítják
A tíz évvel ezelőtti nagybányai ciánkatasztrófához hasonló környezeti károsodástól lehet tartani, ha az Ajkához közeli tárolóból kiömlött vörösiszap eléri a Dunát — vélekedett a Természetvédelmi Világalap (WWF) tegnap egy Bécsben kiadott közleményében. A WWF ezért azt követeli, hogy a természetbe került, mérgező anyagokat tartalmazó vörösiszapot maradéktalanul gyűjtsék össze, még mielőtt a szennyezés elérné a Dunát. Ez mintegy öt napon belül következhet be a nemzetközi környezetvédő szervezet szerint. Magyarország egyébként egyelőre nem kért uniós segítséget.