Röviden

2010. október 6., szerda, Világfigyelő

A nagybányai ciánkatasztrófához hasonlítják
A tíz évvel ezelőtti nagybányai ciánkatasztrófához hasonló környezeti károsodástól lehet tartani, ha az Ajkához közeli tárolóból kiömlött vörösiszap eléri a Dunát — vélekedett a Természetvédelmi Világalap (WWF) tegnap egy Bécsben kiadott közleményében. A WWF ezért azt követeli, hogy a természetbe került, mérgező anyagokat tartalmazó vörösiszapot maradéktalanul gyűjtsék össze, még mielőtt a szennyezés elérné a Dunát. Ez mintegy öt napon belül következhet be a nemzetközi környezetvédő szervezet szerint. Magyarország egyébként egyelőre nem kért uniós segítséget.


Aggasztó a szélsőségesség erősödése
Aggodalmának adott hangot tegnap az Európa Tanács parlamenti közgyűlése a szélsőségesség, főképpen a rasszizmus és az idegengyűlölet európai erősödése miatt. Strasbourgban zajló őszi ülésszakán a közgyűlés elsöprő többséggel megszavazta azt a határozatot, amelyben felszólították a kontinens kormányait, hogy egyértelmű és fenntartható bevándorlási politikát alakítsanak ki, és ezt kísérje megfelelő integrációs politika is. A határozat megállapítja, hogy a szélsőségesség erősödésére lehet következtetni az ilyen eszméket valló pártok választási támogatottságának növekedéséből. Az előterjesztésről folytatott vitában Harangozó Gábor szocialista országgyűlési képviselő kiemelte, hogy hatalmasak az életszínvonalbeli különbségek, és nagyon sokan élnek mélységes nyomorban, ami miatt nyilvánvaló, hogy erősödik a szélsőségesség.


Orbán: Matolcsy a jobbkezem
,,Matolcsy György a jobbkezem" — válaszolta Orbán Viktor tegnap a nemzetgazdasági miniszter távozásáról szóló hírekkel kapcsolatos újságírói felvetésre. ,,Nem tud senki sem mondani olyan összeget, amelyért a jobb kezemről hajlandó lennék lemondani" — közölte a miniszterelnök Budapesten sajtótájékoztatón. Orbán Viktor azt mondta: ,,Mi mindig is úgy gondolkoztunk Matolcsy miniszter úrral, hogy a munkamegosztás közöttünk az úgy fest, mint Németország újjáépítésekor. Tehát hogy a miniszterelnök az kvázi Adenauer és a gazdasági miniszter meg kvázi Erhard." Hozzátette: ,,Ez szerénytelenül hangzik, de a struktúra így fest. Sosem vált meg egyik a másiktól." A Magyar Nemzet hétfőn megjelent, Fogyóban a levegő Matolcsy György körül című cikke után tegnap több lap is foglalkozott a nemzetgazdasági miniszter esetleges menesztésével.


Évfordulós elégedetlenség Szerbiában
Meg lehet érteni, hogy Szerbiában az emberek elégedetlenek a Milosevic-rendszer megdöntése óta eltelt tíz évben elért eredményekkel, az viszont nem igaz, hogy Szerbia ma ugyanolyan lenne, mint a 2000. október 5-i fordulat előtt — jelentette ki Boris Tadic elnök tegnap az azóta elhunyt jugoszláv elnök hatalmát megdöntő belgrádi tömegmegmozdulás tizedik évfordulója alkalmából rendezett konferencián. A szerb elnök kifejtette, megérti, ha az emberek türelmetlenek, és hogy úgy tűnik nekik, a változások csak lassan mennek végbe. Ugyanakkor Szerbiában gyakran élesen bírálnak olyan folyamatokat is, amelyekben nem ugyanazzal az intenzitással vesznek részt az elejétől a végéig — tette hozzá. A szerb elnök azt mondta, szeretné, ha az emberek megértenék, milyen nehéz változásokat keresztülvinni. Tadic arról is beszélt, hogy Szerbia legkorábban 2015 végén lehet az Európai Unió tagja, feltéve, hogy 2012 végéig megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat a huszonhetekkel.


Megosztott fizikai Nobel-díj
Andre Geim és Konstantin (Kostya) Novoselov Nagy-Britanniában dolgozó (Manchesteri Egyetem) orosz származású tudósoknak ítélték oda megosztva az idei fizikai Nobel-díjat — jelentették be tegnap a Svéd Királyi Tudományos Akadémián Stockholmban. A két tudós a két dimenziós grafénra (egyetlen atom vastagságú grafitréteg, kétdimenziós szén atomrács) vonatkozó előremutató kísérleteiért érdemelte ki az elismerést. Geim és Novoselov megmutatta, hogy a szén extrém vékony — csupán egyatomnyi — rétegben a kvantumfizika világából származó kivételes tulajdonságokkal bír. Az 51 éves Geim holland állampolgár, míg a 36 éves Novoselov brit-orosz kettős állampolgársággal rendelkezik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-10-06: Világfigyelő - :

Az elkeseredett emberek nem látják Kolontár jövőjét

Halott falunak nevezték a Veszprém megyei Kolontár lakosai településüket tegnap este a védelmi bizottság elnöke által szervezett lakossági fórumon; a településen négy ember, köztük két kisgyermek vesztette életét, sokan égési sérülést szenvedtek a huszonnyolc órával korábban két méter magasságban hömpölygő, negyven házat elárasztó vörösiszap-lavina miatt.
2010-10-07: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Színház
* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Tadeusz Słobodzianek: Ilja próféta című előadását a kamarateremben ma 18 órától a Mikes 1-diákbérleteseknek mutatja be. Rendező: Bocsárdi László. A szabad helyekre jegyet lehet váltani.