Fokozza a hasra hízást a depresszió

2010. október 7., csütörtök, Család

A depresszió a testsúly növekedésével jár, de ez fordítva nem igaz: a kövérek nem lesznek gyakrabban depressziósak, mint karcsú társaik. Fiatal, egészséges nők és férfiak két évtizedes vizsgálatának eredményeiről az American Journal of Public Health közegészségügyi folyóiratban számoltak be amerikai kutatók.

A nagy tudományos vizsgálatok gyakran adnak lehetőséget a kutatóknak olyan megfigyelésekre, melyek nem a tanulmány eredeti kérdéseivel foglalkoznak. Az angol nyelvű címének kezdőbetűi alapján Cardia néven elindított vizsgálatot azért szervezték, hogy tisztázzák: a koszorúér-betegség kockázata hogyan alakul fiatal, egészséges embereknél.
A munka 1968-ban kezdődött. Több ezer, 18—30 éves nőt és férfit kértek fel önkéntes együttműködésre. Részle­tes kérdőívek útján követték életvitelüket, táplálkozásukat, hangulatuk alakulását, ismételt vizsgálatokkal testsúlyuk és fizikai állapotuk változását.
A szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorainak meg­figyelése mellett a kutatóknak lehetőségük volt azt is vizsgálni, hogy az esetleges depressziós hangulati változások és a testsúly között észlelhető-e valamilyen összefüggés.
A 4643 személy két évtizedes megfigyelése során egyértelműen kitűnt, hogy minél súlyosabb depresszióban szen­ved valaki, annál nagyobb mértékben és gyorsabban hízik. Az esetleges, már létező súlytöbblet viszont nem eredményezett gyakoribb depressziót.
A depressziósok súlytöbblete elsősorban a hasi terület elhízását jelentette, vagyis a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából veszélyes kövérséget. Mivel a kortizon stresszhormon mind a dep­resszió, mind a hasi elhízás kialakulásában szerepet játszhat, Belinda Needham, a közlemény egyik szerzője feltételezte, hogy ez a hormonális hatás lehet a változások oka.
Hozzátette, hogy a vizsgálat jelentős, hiszen kiderült: a számos rizikóval járó kövérség elleni kezelések sorába mindenképpen érdemes felvenni a depresszió gyógyítását is. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-10-07: Család - :

A változások teremtő és pusztító hatalma (Dr. Csernus Imre Sepsiszentgyörgyön)

Dr. Ranschburg Jenő nagy sikerű szeptemberi előadása után október 9-én dr. Csernus Imre, a provokatív stílusáról és nyers szókimondásáról híres pszichiáter érkezik a közkedvelt Mesterkurzus-sorozat keretében Sepsiszentgyörgyre.
2010-10-07: Család - Puskás Attila:

A kerti sarkantyúka

A kerti sarkantyúka (Tropeolum majus) egyike sokhasznú kerti virágainknak. Sajátosan tányér alakú levelei, a vöröstől a sárgáig, sőt, a kettős színűig terjedő virágainak változatossága eleve megnyerő, s ha azt is tudjuk, hogy ampolnanövénynek, balkonnövénynek is alkalmas, még mindig nem mértük fel teljes értékét.