A kerti sarkantyúka

2010. október 7., csütörtök, Család

A kerti sarkantyúka (Tropeolum majus) egyike sokhasznú kerti virágainknak. Sajátosan tányér alakú levelei, a vöröstől a sárgáig, sőt, a kettős színűig terjedő virágainak változatossága eleve megnyerő, s ha azt is tudjuk, hogy ampolnanövénynek, balkonnövénynek is alkalmas, még mindig nem mértük fel teljes értékét.

Ugyanis valamennyi föld feletti része ehető (nyersen, mert hő hatására elveszti sajátos aromáját), és azonkívül, hogy aszkorbinsavban, flavonoidokban, karotinoidokban — tehát a vitaminok alapanyagában — gazdag, gyógyhatása is ismert: felső légúti megbetegedések, izomfájdalmak gyógyításában eredményes. Egyszerre sokat fogyasztani a zsázsára emlékeztető levelekből azért nem ajánlatos, mert gyomor-bél panaszokat okozhat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-10-07: Család - :

Fokozza a hasra hízást a depresszió

A depresszió a testsúly növekedésével jár, de ez fordítva nem igaz: a kövérek nem lesznek gyakrabban depressziósak, mint karcsú társaik. Fiatal, egészséges nők és férfiak két évtizedes vizsgálatának eredményeiről az American Journal of Public Health közegészségügyi folyóiratban számoltak be amerikai kutatók.
2010-10-07: Család - Puskás Attila:

Dióbél labdacs helyett

A dió (Juglans regia) egyik legközkedveltebb táplálékunk, gyümölcsünk. Azokból az ásványi anyagokból, vegyi elemekből, amelyekhez többnyire a húsokból jutunk — ezek közül is a rézre és a cinkre gondolok —, a dió szervezetünk számára elegendő mennyiséget tartalmaz. Ajánlom a vegetáriánusoknak!