Dióbél labdacs helyett

2010. október 7., csütörtök, Család

A dió (Juglans regia) egyik legközkedveltebb táplálékunk, gyümölcsünk. Azokból az ásványi anyagokból, vegyi elemekből, amelyekhez többnyire a húsokból jutunk — ezek közül is a rézre és a cinkre gondolok —, a dió szervezetünk számára elegendő mennyiséget tartalmaz. Ajánlom a vegetáriánusoknak!

A dióbél telítetlen olajtartalma (85 százalék) nitrogénben is gazdag. Vitaminok, mint A, B1, B6, F, C, és P, jelentős mennyiségben megtalálhatók benne, akárcsak a kálium, magnézium, foszfor, kén, vas, kalcium és mangán. Fehérjéje viszony­lag jelentős (17 százalék), míg szénhidrátokból (cukor) kevesebbet (13 százalékot) tartalmaz. Azaz a hasznos, zsírban oldódó vitaminok ellen­súlyozzák a magas olajtartalmat. Száz­gram­monként fél milligramm karotint (az A-vitamin előanyaga), míg C-vitaminból ezer grammonként háromszáz milligrammot találunk benne. Az élelmiszer- és technikai ipar olajat sajtol a dióbélből (egy kg dióbélből 450—500 g olaj lesz).
A fentebb említett táplálkozási értékek mellett egészségünk fenntartására is ajánlott a dióbél. Leginkább vérszegénység, alultápláltság, soványság, vegetáriánus étkezési szokás, cukorbetegség, hasmenés, bélparaziták, húgyúti és női betegségek esetén. Fogyasszuk nedvdús zöldségekkel vagy gyü­mölcsökkel együtt, mert mind­össze négyszázaléknyi vizet tartalmaz. Ismert étrendünkben a diós laska, a diós bejgli és más, főleg hasonlóan gazdag olajtartalmú magvakkal (tök­mag, napraforgó) történő kombinációja. In­kább kiegészítő fogyasztásra (tízórai, uzsonna, mértékletes nassolás) javallt, a megszokott étkezés után kellemetlenül terheli emésztőrendszerünket.
A diót száraz helyen kell tárolnunk, mert magas olajtartalma miatt könnyen avasodik, és ekkor már nem fogyasztható.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-10-07: Család - Puskás Attila:

A kerti sarkantyúka

A kerti sarkantyúka (Tropeolum majus) egyike sokhasznú kerti virágainknak. Sajátosan tányér alakú levelei, a vöröstől a sárgáig, sőt, a kettős színűig terjedő virágainak változatossága eleve megnyerő, s ha azt is tudjuk, hogy ampolnanövénynek, balkonnövénynek is alkalmas, még mindig nem mértük fel teljes értékét.
2010-10-07: Riport - B. Kovács András:

Reformjavaslat (Magánosítás honi módra)

Itt valaha házgyári panelek készültek, ma romosodó kísértettanya, munkahelyek temetője
Noha három éve készült, a háromszéki kereskedelmi és iparkamara javaslata nemcsak nem avult el, hanem kimondottan megőrizte időszerűsége mellett gyakorlati hasznosíthatóságának lehetőségét is. Amiből ugyanis Herman Rosner kamaraelnök elemzésében 2007-ben kiindult, a mai napig változatlanul fennáll a régió és az ország szerencsétlenségére, mi több, az azóta bekövetkezett gazdasági válság még inkább fokozta azokat a bajokat, melyekbe nem utolsósorban az ésszerűtlen és ellenőrizetlen privatizáció taszította e megyét is.